Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

7 najboljih zagrebačkih gastrotrgovina za prvu polovicu 2017.

harissa

Zagrebačka scena trgovina vrhunskom hranom puno je usporenija od restoranske scene. Razlog je banalan. Male trgovine ne mogu cijenama konkurirati supermaketima, dok su supermarketi beznadežno dosadni. Prodaja hrane u malim trgovinama posao je koji se zbog malih marži uglavnom ne isplati, osim ako sami ne uzgajate ono što prodajete ili ako ne držite visoko specijaliziranu robu. Uspjeli smo ipak izabrati sedam trgovina na koje Zagreb može biti ponosan.

1. BONKULOVIĆ, Kaptol Centar

Otkako se otvorio, Bonkulović je uvjerljivo najbolji delikatesni dućan u Zagrebu i Hrvatskoj. Bonkulović drži brendove najvišeg svjetskog ranga poput čokolada Amadei i Michel Cuizel, riže Acquarello, tunjevine Ortiz te vrlo solidne pršute, gusja jetra, losose i sireve. Cijene su katkad ekscentrične, ali Bonkulović je, govorimo li o ponudi, relevantan u međunarodnim okvirima.

2. HARISSA, Masarykova, Kvaternikov trg, shopping centri

Harissa je primjer sjajno vođenog specijaliziranog dućana koji raste iz sezone u sezonu. Harissa je prije nekoliko godina držala tek bazične suhe orijentalne i europske začine, da bi danas nudila fenomenalnu selekciju meksičkih i indijskih čilija, skoro sve zamislive sastojke za ozbiljan curry, i sasvim pristojan izbor čajeva, plus ponešto umaka i octova ne baš lošeg pedigrea. Harissa je podjenako podesna za Vaše svakodnevno kuhanje, kao i za kupovanje darova ljudima koji zaista vole kuhati.

3. SPICY DAYS, Tratinska

Prva specijalizirana trgovina za scovilleomane najveći je doprinos zagebačkim gastrodućanima unatrag više od godinu dana. Otvaranjem ove trgovine, koja uz njihove proizvode nudi i renomirane internacionalne šampione srčanih okusa, ljudi iz Volim ljuto pretvorili su gastronomski beskrajno dosadnu Trešnjevku u jedan od privlačnijih zagrebačkih bonkulovićevskih kvartova.

4. ASIA, Stara Vlaška

Asia će uskoro promijeniti adresu jer se vlasnica, gospođa Chen, definitivno odlučilila povući iz prostora u kojem je donedavno radio i restoran Asia T House. U svakom slučaju, Asia Shop pouzdan je izvor solidnih umaka, dobrih, velikih smrznutih kozica, ukusnih smrznutih rakovica, kvalitetne kineske riže i izvrsnih suhih gljiva, po najboljim cijenama u graduza taj rang kvalitete.

5. SUPERKONZUM, Radnička

Da se Agrokor upravo nije raspao, što čini Konzumovu budućnost posve neizvjesnom, ovaj bi se briljantni supermarket našao na drugom mjestu naše liste najboljih zagrebačkih gastrotrgovina, odmah poslije Bonkulovića. Nekolko tjedana prije početka Agrokrova kraja, u Konzumu u Radničkoj kupili smo fantastičnu bresaolu, Stilton dostojan londonskog restorana Rules, nepasterizirani camembert i tunu Ortiz, istu onu koju prodaje Bonkulović. Lista piva bila je jedna od većih u Hrvatskoj, dok je vinska karta obuhvaćala uzorne berbe šampanjaca i klasičnih supertoskanaca. Konzum u Radničkoj donedavno je bio baš ono što bi trebala biti sva vrhunska hrvatska samoposluživanja (i što Spar i Lidl neće biti baš nikad). Nadamo se da će preživjeti sadašnju sistemsku katastrofu.

6. SANTOKU, Folengovićeva

Mesnica našeg sve omiljenijeg chefa Tvrtka Šakote, zaista je jedina u zagrebu gdje možete kupiti precizno obrađeno konfekcionirano, često i pomalo preparirano meso.U Santoku smo bili samo dvaput: njihova je piletina neusporedivo ukusnija od bilo koje druge koju smo ikad kušali u Hrvatskoj. Ali Santoku se na katastrofalnoj loakciji za dućane, ispred ulaza u restoran Rougemarin u poluindustrijoj istočnoj četvrti Zagreba, pa je pravo čudo što je uspio preživjeti. U taj kvart , naime, nitko nikad ne ide u shopping.

7. KOŠARA I KAŠETA, Britanski trg

Košara i Kašeta na Britanskom trgu prije pet je godina predstavljala osvježavajući koncept među zagrebačkim dućanima. Osobito se dobro sjećamo proljeća 2013. godine kad je cijeli njen izlog bio prepun šumskih jagoda. Današnja Košara i kašeta lijepo je uređeni dućan s prosječnom robom, ponešto svježe ribe,zastarjelim pristupom prodaji, te ideologiziranim naglaskom na malim proIZvođačima, neovisno od stvare kvalitete njihovih proizvoda. Međutim, i dalje spada među prihvatljivije gastrotrgovine u gradu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.