Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Luksuzni Konzum u Radničkoj i dalje prodaje žive jastoge i konjake od 20 tisuća kuna, kao da se Agrokorov skandal nije dogodio

konzum-radnicka

Samo je jedno mjesto u Zagrebu gdje možete kupiti, redom: Dom Perignon i Veuve Clicquot Grand Dame, pa Lafite i Latour i Tignanelo, pa stotinjak vrsta piva od Rocheforta do skoro svih varijantii Zmajskog piva (nismo vidjeli jedino RIS), pa konjake u rangu cijena do 20 tisuća kuna, pa žive hlapove (299 kuna), i jastoge (599 kuna) koji plivaju u velikim akvarijima na ribarnici, pa odležane T- bone steakove, pa skoro sva hrvatska relevantna vina, pa valjda sve dobre čokolade dostupne kod nas, osim Amedeia. Zaboravili smo potražiti pravi kavijar i Rougieva gusja jetra, ali znamo da su ih proljetos imali. Nije riječ ni o kakvom novom prestižnom privatnom dućanu, nego o velikom Konzumovom supermarketu na Radničkoj cesti, pet minuta hoda od Green Golda.

Sadašnji koncept Konzuma na Radničkoj gdje se prije nalazio Mercator, nastao je prije nekoliko godina, pod očitim utjecajem talijanskog Eatalya i londonskog Selfridgesa. Temeljna je ideja bila da se pod jednim krovom okupe svi žanrovi vrhunske hrane i pića, s naglaskom na baš sve relevantne domaće proizvode, ali i na luksuznu uvoznu robu. Osim toga, Konzum na Radničkoj morao je ponuditi nove standarde u pripremi samoposlužnih jela , pa se tako u Radničkoj na roštilju peku ribeye steakovi i svježa bijela riba što, naravno, nema nikakve veze s toplim odjelom vašeg lokalnog samoposluživanja. Prekjučer, kad smo posjetili Konzum u Radničkoj, pečene orade vrlo su se dobro prodavale.

Poslije izbijanja najvećeg skandala u povijesti  hrvatskog biznisa, Konzumova su samoposluživanja počela vidljivo propadati. Mali Konzum u Bužanovoj, udaljen tek kilometar od velikog u Radničkoj, napunio se Sky Colama i sličnim nusproizvodima masovnih trgovačkih lanaca, dok je popularni Konzum na Kvatriću često vonjao po neprodanom starom voću i povrću. 

Pretpostavljali smo stoga da će i Konzum na Radničkoj, uvjerljivo najluksuznije hrvatsko samoposluživanje svih vremena, uskoro početi prazniti police, te da će prvorazredne početi nadomještati prosječni proizvodi. Što se, potpuno nerazumljivo, nije dogodilo. Barem ne u većoj mjeri (prekjučer nismo uspjeli pronaći bresaolu koja se do Agrokorova debakla svakodnevno rezala pred kupcima u Radničkoj cesti). Ovaj je raskošni dućan, tko zna kako i zašto, zasad uspio izbjeći tešku sudbinu svoje kompanije, pa je i danas prema razini ponude superioran baš svim zagrebačkim i hrvatskim supermarketima. Upitno je, naravno, koliko će dugo obilje i luksuz u Konzumu na Radničkoj cesti moći potrajati.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.