Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BLT sendvič idealan je za napetu utakmicu i gorki Pozoj

zmajsko-blt-pozoj

Kult Plave Kamenice i Zmajska pivovara , najvažniji domaći proizvođač craft piva, odlučili su obilježiti Svjetsko prvenstvo u nogometu jedinstvenom akcijom koja povezuju vrhunsko pivo i zabavnu gastronomiju. Svi uz utakmicu volimo piti pivo i nešto grickati. Nije loše kada je to nešto bar malo ambicioznije od čipsa i kikirikija, a nije baš dramatično kompliciranije.

Kult Plave Kamenice svaki će dan Svjetskog prvenstva obilježiti po jednim jelom, koje možete lako pripremiti kod kuće (a neka od njih i naručiti). Uz te ćemo recepte predlagati određene vrste Zmajskog piva. Seriju od 30 recepata za pivo i nogomet odlučili smo otvoriti BLT sendvičem.

pozoj-blt-ID

 

BLT je skraćenica za bacon, lettuce i tomato. Riječ je o drugom najprodavanijem sendviču u Sjedinjenim Državama, koji se prvi put spominje početkom dvadesetog stoljeća, da bi postao masovno popularan prije četrdesetak godina.

Donosimo naš originalni recept za BLT koji ne sadrži majonezu kao u većini komercijalnih verzija, ali zato sadrži sir koji se načelno ne koristi u BLT u.

Majonezu, naravno, uvijek možete dodati. Uz sendvič posvećen Svjetskom prvenstvu preporučujemo Zmajsko Pozoj, svježe, puno gorko pivo s dugim završetkom punim hmelja i citrusa, koje s lakoćom ofsetira masnoću BLT a.

BLT Mundial

blt1

Sastojci

  • bijeli baguette (francuz) ili gusti crni kruh
  • slanina ili panceta narezana na trakice (doma koristimo Beljsku slaninu ili Pisiniumovu pancetu)
  • gruyere ili ementaler (ovisno o budžetu)
  • rajčice, volujsko srce nareza o na ploške
  • salata, iceberg, radič ili lollo rosso, narezana na trake
  • maslac, maslinovo ulje
  • svježi ili sušeni čili
  • Baguette razrežite na četiri jednako dugačka dijela. Prerežite po duljini.

Fete slanine ili pancete stavite na hladnu tavu u koju ste dodali par kapi maslinova ulja, pa pržite na umjerenoj vatri, da se masnoća otopi a panceta pozlati s obje strane. Stavite na papir koji upija masnoću, pa pokrijte s još papira koji upija masnoću. Tako će panceta postati savršeno hrskava.

U tavu dodajte maslac, još ulja i nasjeckani svježi, odnosno zdrobljeni suhi čili (mi koristimo habañero, ali razina ljutine ovisi o osobnom ukusu).

Kada masnoća postane vruća, izvadite čili i stavite baguette, mekanu stranu prema dolje. Pecite dok blago ne posmeđi.

Izvadite ovaj divni kruh prepun maslaca, rastopljene pancete i ulja (zato ne koristimo majonezu) pa počnite slagati sendvič.

Na kruh prvo stavite salatu, zatim pancetu, pa rajčicu pa tanko narezani sir. Složite jedan ili više slojeva, pa poklopite drugom polovicom kruha.

Stavite u pećnicu ili toster i tostirajte dok se sir ne rastopi. Sendviče naslažite na hrpu, na veliki tanjur ili dasku i poslužite gladnom ali zahvalnom društvu uz hladni Pozoj. Pa uživajte u utakmici.

 

RUSIJA-SAUDIJSKA ARABIJA 5:0

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.