Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Zagreb je stigao Ao Yun, prvo veliko vino s Himalaja!

Ao Yun, što znači iznad oblaka, jedan je od najnevjerojatnijih i najhrabrijih vinskih projekata na svijetu. Ao Yun proizvodi se u kineskoj provinciji Yunnan, na obroncima Himalaja, blizu Tibeta. Vinogradi su zasađeni 2002. godine, na visinama između 2200 i 2600 metara, a iza Ao Yuna stoji korporacija Moët Hennessy (dokaz da korporacije katkad vuku zaista nekonvencionalne i društveno važne poteze). 

Vinogradi Ao Yuna na Himalaji

Vinogradi Ao Yuna na Himalaji

Šef projekta Ao Yun bio je ugledni bordoški enolog Jean Guillaume Prats, koji je nedavno napustio Moët i vratio se u Bordeaux.

Ao Yun se vinificira od 90 posto cabernet sauvignona i 10 posto cabernet franca. Prve su berbe proizvedene u amforama, uzgoj je organski jer se na tim visinama zasad nije pokazala potreba za uporabom bilo kakvih zaštitnih sredstava, a grožđe je izloženo visokom postotku ultraljubičastih zraka i dramatičnoj razlici između dnevne i noćne temperature. Zanimljivo je da proces vegetacije traje 160 umjesto uobičajenih 100 do 110 dana.

ao-yun

Prve berbe Ao Yuna dobile su odlične ocjene u vodećim svjetskim vinskim magazinima, uz napomenu kako je vino teško dostupno. Stoga smo se šokirali kad smo u srijedu u vinoteci Galerija vina u Teslinoj ugledali nekoliko buteljki Ao Yuna iz 2014. godine. Riječ je o prvom vrhunskom kineskom vinu koje se prodaje u Hrvatskoj. 

Ao Yun u Galeriji vina košta 2250 kuna, što odgovara njegovoj cijeni od 225 funti, ali prije Brexita. Kina iz godine u godinu proizvodi sve više vina. Trenutno je peti najveći proizvođač vina na svijetu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.