Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvo kinesko vrhunsko vino Ao Yun proizvodi se na rubu Himalaje i dobiva euforične recenzije

shangri-la

“Dok sam sinoć kušao Ao Yun, novo vinsko remek djelo Jeana-Guillaumea Pratsa, bio sam krajnje zahvalan predsjedniku Moët & Hennessy’s Wine Estatesa što ne kušam to vino na slijepo”, počeo je svoj članak u Decanteru urednik John Stimpfig. Vino o kojemu piše je prvo kinesko skupo vino, koje je LVMH proizveo u pokrajini Yunnan na jugu Kine.

“Zašto sam osjećao olakšanje?” nastavlja Stimpfig, “Zato što jednostavno ne bih znao gdje da smjestim to impresivno debitantsko crno vino. Za nepcu sam osjetio elemente Nape, Bierza, Languedoca, čak i Bordauxa”. Nikako odlike terroira na rubu Himalaja gdje se nalaze vinogradi i vinarija prikladnog naziva Shangri-la, koja proizvodi Ao Yun.

ao yun

LVMH je s ovim vinom ušao u veliku avanturu, posao za koji nema presedana ni mjerila. Iskustvo pomaže samo donekle, ostalo je učenje u hodu, citira Decanter Jeana-Guillaumea Pratsa. Planinske vinograde među prvima je lani posjetila Jane Anson, njezinu sjajnu reportažu za Decanter možete pročitati OVDJE.
Vinogradi su zasađeni 2002. godine, 90 posto cabernet sauvignonom, a 10 posto cabernet francsom. Glavni enolog Shangri-la Maxence Doulou suočava se s  nesvakidašnjim izazovima. Usred zadnje berbe, primjerice, nestalo je struje, trake za sortiranje postale su neupotrebljive, a peteljske su s grožđa skidali ručno.

Nevjerojatan terroir i organski uzgoj

Mjesto Adong gdje se vinarija nalazi toliko je zabačeno, da tankovi za fermentaciju nisu mogli stići na vrijeme, pa su vino nakon berbe stavili u amfore. U Kinu nisu omgli uvestei stare hrastove bačve pa su vina tek šest mjeseci odležala u novom hrastu da drvo ne bi preuzelo dominaciju u aromama i da vino prođe kontroliranu oksidaciju. Ali, tvrde svjedoci, položaji u Adongu su nevjerojatni, a Moët & Hennessy’s Wine Estates je uspio već u prvim godinam postaviti izuzetno visok standard rada u vinogradima, iznad svojih očekivanja. Vinogradi se nalaze na 320 malih parcela, veličine vrtova. Sve se radi ručno jer se na dobar dio terena ne može dovesti mehanizacija. Vinogradi se nalaze na dramatičnim strminama na nadmorskim visinama od 2200 do 2600 metara. Vino je zato nazvano Ao Yun, što znači lebdjeti iznad oblaka.
Visina i reljef osiguravaju razine UV zračenja kakve, tvrde u vinariji, trenutno nema nijedan vinogradar na svijetu, u kombinaciji s velikim razlikama dnevnih temperatura. Područje je sušno, pa nea botritisa ni plijesni, a organska proizvodnja nije pitanje izbora. Kemija na tim područjima ne postoji. Razdoblje zrenja grožđa je bitno dulje nego u drugim svjetskim vinskim regijama. globalni prosjek od cvjetanja do berbe je 100 do 110 dana, u Yunnanu je 160 dana.

Ukupni uvjeti su toliko rizični da se sadnja vinograda isprva činila kao nepotreban avanturizam, ali rizik se isplatio. Decanter je Ao Yun iz 2013. ocijenio sa 94 boda. Kupažu cabernet sauvignona i cabernet franca opisali su kao “odvažno, dramatično i privlačno debitantsko vino Maxencea Douloua”  koje na “impresivan način otkriva nepoznati terroir”. Ao Yun iz 2013. proglašavaju novom blistavom zvijezdom vinske scene. Moët & Hennessy’s Wine Estates prvo će ga u rujnu pustiti na europsko, a zatim na američko tržište. Tek nakon listopada počet će ga prodavati u Kini i ostatku Azije. Proizvedeno je svega 2000 sanduka. Cijena je  225 funti po buteljki, vrlo skupo, ali to je cijena sudjelovanja u nastanku vinske povijesti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.