Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noel u četvrtak priređuje večeru legendarne šampanjske kuće Bollinger

bollinger-g

Zagrebački restoran Noel u četvrtak priređuje treću u nizu svojih velikih šampanjskih večera. Nakon Ruinarta i Kruga, kojemu je Noel posvetio najvažniju šampanjsku večere ikad održanu u Hrvatskoj, u Zagreb dolazi legendarna šampanjska kuća Bollinger. Bollinger u Noel dovodi tvrtka Vinotrade obitelji Dusper, pioniri šampanjske kulture u Hrvatskoj i dugogodišnji zastupnici Bollingera.

Bollinger je osnovan u 1829. kada je Athanase de Villermont naslijedio veliko imanje u Ayu u Champagni. Villermont je odmah vidio potencijal za razvoj vinske industrije u regiji, ali kao aristokrat nije sam mogao prodavati svoja vina pa je tražio partnere i tako upoznao Josepha Bollingera i Paula Ranudina. Bollinger i Renaudin bili su fascinirani šampanjskim svijetom i vinskim biznisom. Godine 1829. osnovali su firmu Renaudin-Bollinger & Cie, u kojoj je Joseph preuzeo prodaju, a Paul posao u podrumima. Tako je nastala jedna od najvećih šampanjska kuća u povijesti.

bollinger-sampanjci

Obitelji Bollinger i De Villermont spojile su se vjenčanjem sina Josepha Bollingera i Athanaseove kćeri, i nasljeđivanje vinarije u obitelji nastavilo se do danas. Prekretnica u Bollingerovoj tržišnoj poziciji bilo je uvrštenje njihovih šampanjaca na listu službenih šampanjaca na dvoru Kraljice Viktorije 1884. no prekretnica za Bollingerove šampanjce i njihovu budućnost, bio je mandat Madame Jacques, poznatije samo kao Lily, supruge Georgesa Bollingera, još jedne velike žene francuske vinske industrije koja je cijeli život posvetila šampanjcima. Lily Bollinger kreirala je najslavnija Bollingera, R.D 1967. godine, koji ćemo imati prilike kušati u Noelu, i dvije godine kasnije Vielles Vignes Françaises, kultnu etiketu iz Bollingerovog starog vinograda s necijepljenim lozama, koja je gotovo nedostupna na tržištu.

lily-bollinger

Lily Bollinger

Pijem šampanjac kad sam sretna i kad sam tužna
Ponekad ga pijem kad sam sama
U društvu, smatram ga obveznim
Pijuckam ga kad nisam glada i pijem kad jesam
Inače ga ni ne taknem – osim kad sam žedna

(Lily Bollinger)

Gospođa Bollinger osobno je promovirala Bollinger i jedinstveni stil tih šampanjaca velikog tijela, baziranih na crnom pinotu, prvih čija su se bazna vina odležavala u drvu, i blagim oksidativnim notama koje zadržavaju zadnjih četrdesetak godina. Iako je s prvim knjigama Iana Fleminga i kasnije s filmovima o Jamesu Bondu kao njegov omiljeni šampanjac ušao u popularnu kulturu i kolektivnu svijest, Bollinger je zadržao status šampanjca za specifičnu publiku i strastvene ljubitelje vina. Bollinger na svojih 165 hektara, na kojima je sedam njihovih glavnih vinograda, proizvodi oko 2,5 milijuna boca godišnje.

bollinger-pairing-lista

Kreiranje pairing liste u Noelu

Na Noelovoj večeri posvećenoj Bollingeru, uz meni chefa Gorana Kočiša inspiriran klasičnom ranoljetnom francuskom kuhinjom, točit će se Bollinger Special Cuvee, La Grande Année iz 2007. i Bollinger R.D. iz 2004.
Bollingerova večera u Noelu rijetka je prilika za višestruko uživanje u ovim kultnim šampanjcima i toliko važna za hrvatsku scenu, da sama podiže ukupnu vrijednost cijele vinske sezone 2018.

 

BOLLINGER U NOELU
Četvrtak, 07. lipnja 2018.
20:00
Rezervacije
Kontakt osoba: sommelier Ivan Jug
+385 95 560 6640
Cijena 1150 kuna po osobi

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.