Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ruski bankar Zhan Belaj u istarskom Dvorcu Belaj proizvodi jako zanimljiv chardonnay i ambiciozne malvazije

dvorac-belaj

Ruska obitelj Belaj kupila je istarski Dvorac Belaj prije sedam godina. Istovjetnost imena čista je koincidencija. Dvorac Belaj, udaljen par minuta vožnje od tunela Učka, stari je istarski toponim, gdje se vino proizvodilo još o osamnaestom stoljeću. U starim je vremenima Belaj bio i administrativni centar jednog dijela Istre.

Zhan Belaj ruski je investicijski bankar, s uredima u londonskom Cityu i u Moskvi: taj simpatični mladi čovjek ekscentrično je pristojan i podjednako jasan u svojim planovima s Dvorcem Belaj. Ondje se, dakle, namjerava otvoriti luksuzni hotel s velikim spa, i proizvoditi vrhunska, školovana vina s desetak hektara vinograda koji okružuju dvorac.

Pri čemu je mladi gospodin Belaj uzeo najkompetentnije moguće savjetnike. U vinifikaciji chardonnaya pomaže mu Ivica Matošević, a s malvazijom Gianfranco Kozlović.

U vinoteci Svijet vina na zagrebačkom Prisavlju kušali smo Chardonnay iz 2014. malvaziju Ksenija iz 2015. i Malvaziju iz 2012. Chardonnay iz teške berbe ispao je jako dobro, veliko a svježe  slano i mineralno.

Kseniia iz 2015. spada u gusti, moćni tip malvazija, dok malvazija iz 2012. ujedinjuje intenzitet i kompleksnost zrelih godina s još uvijek naglašenom svježinom. Dvorac Belaj , koji je na Decanterovim Svjetskim nagradama osvojio srebro i broncu, mogao bi postati jedna od najoriginalnijih novih istarskih vinarija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.