Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovako su u subotu izgledali neki od najprestižnijih francuskih vinograda

tuca-bordeaux-champagne

Na vinograde u Champagni u subotu je dana padala tuča veličine loptica za golf. Oštećeno je ili uništeno 500 hektara vinograda, a prema prvim procjenama u nekim dijelovima regiji berbe ove godine neće ni biti.
Najteže je pogođen Cote des Bar na jugoistoku Champagne, u kojemu se uglavnom uzgaja pinot noir. Prema priopćenju krovne udruge proizvođača šampanjca Comite de Champagne, oko 20 posto vinograda na tom području sada je neupotrebljivo. Izgleda da je riječ o najgoroj tuči u povijesti Champagne.

Francuske vinske regije već godinama traže rješenja za život s posljedicama klimatskih promjena. Jake tuče u subotu su pogodile i Bordeaux i Cognac i oštetile stotine hektara vinograda, javlja Reuters. Lani je Bordeaux imao jednu od najgorih berbi u povijesti, s 39 posto manjim urodom zbog mrazeva, što je povisilo cijene bordoškog grožđa i vina.


Tuča je u subotu prvo pogodila jug Bordeauxa, Pessac-Leognan i jug Medoca, gdje se nalaze neke od najprestižnijih bordoških vinarija. Vinogradi na Cotes de Bourg i Cotes de Blaye na desnoj obali rijeke Gironde su devastirani, kao i vinogradi u Gensacu i na području Pessac-sur-Dordogne. Bordeaux je najveća francuska vinska pokrajina nakon Languedoc-Roussillona, sa 112. hektara vinograda.

Početni zbroj šteta u Cognacu govori o 10 tisuća hektara, to je sedmina svih vinograda u regiji koji su lani također ozbiljno stradali od mraza. Procjenjuje se da je ugrožena berba kod 500 do 1000 vinara.

Lanjska proizvodnja vina u Francuskoj bila je jedna od najnižih u povijesti, zbog niza vremenskih nepogoda od proljetnih mrazova preko suše do oluja i tuče. Cijene francuskih vina rasle su prosječno 6 posto u prvom dijelu sezone 2017/18 najviše su rasle cijene bordeauxa (16 posto), objavilo je francusko Ministarstvo poljoprivrede u ožujku. Tuča s golemim komadima leda lani je nanijela značajnu štetu u Burgundiji. Godinu ranije 2016. u Chablisu, Beaujolaisu i Cognacu zbog tuče je proglašeno katastrofalno stanje.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.