Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Chablisu, Beaujolaisu i Cognacu proglašeno stanje katastrofe zbog tuče

chablis1

Strašne oluje, kiša i tuča koje su od prošlog vikenda pogađale Francusku, napravile su ogromnu štetu na vinogradima u Chablisu, Beaujolaisu i Cognacu. Francusko vodeća poljoprivredna udruga FNSEA u najteže pogođenim područijma proglasila je “stanje katastrofe”. Najgore su prošli vinogradi na jugu Chablisa, ukomunama Courgis, Préhy i Chichée. Francuski list Le Figaro citirao je jednog vinogradara koji je stanje opisao kao “Apokalipsu danas.” Francuski ministar poljoprivrede Stéphane Le Foll izjavio je da je “mobilizirao sve resurse za procjenu štete i pronalaženje načina da se pomogne pogođenima”. 

Nekim vinogradima ovo je druga tuča ove godine, a već su preživjeli i travanjski mraz koji je oštetio pupove i ubio 10 posto uroda na 5500 hektara. Prva ovogodišnja tuča napravila je štetu na 400 hektara vinograda. U zadnjoj oluji oštećeni su neki Premier Cru i Grand Cru vinogradi i procjena ukupne štete još se čeka. Kiša je, piše Decanter, vinogradare prisilila na odgađanje špricanja pa je rizik od sive pijesni velik, a potencijalno je ugrožen i urod.  “Štete su jako, jako velike” izjavio je za Le figaro Frédéric Gueguen, predsjednik udruženja vinara i vinogradara Chablisa.

https://www.youtube.com/watch?v=rDDXkxwdDoQ

Vinograd Auxerrois kraj Auxerrea u Saint-Bris-Le-Vineux i Irancyju poharan je tučom veličine ping-pong loptica, među lozama je ostalo 20 do 50 centimetara leda. Neki proizvođači ostali su bez cijelih vinograda.

U Beaujolaisu tučom su pogođeni sjeverni vinogradi među kojima su i Cruovi, prema lokalnim vlasnima nekoliko vinograda apelacije Chiroubles potpuno je uništeno.  Oštećeni su i vinogradi u nekim dijelovima Cognaca, Madirana i Pacherenca.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.