Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je recept za tortu od limuna i bazge posluženu na vječanju princa Harryja i Meghan Markle

claire-ptak-royal

Londonska slastičarka Claire Ptak otkrila je da je patila od noćnih mora dok je pripremala tortu za kraljevsko vjenčanje princa Harryja i Meghan Markle. Narudžbe za događaje takvog ranga mogu preko noći stvoriti unosne karijere, ali svaka greška potencijalna je katastrofa koja će se pamtiti desetljećima. Ptak pokušala je novinarima dočarati svoj stres. Dva mjeseca, koliko su trajale pripreme za svadbenu tortu, nije puno spavala. Prvo joj je, ispričala je za Vanity Fair, trebalo malo vremena da se oporavi od šoka što je uopće dobila narudžbu od Harryja i Meghan. Kad je proces počeo, postalo je uzbudljivo. “Bilo je to najnevjerojatnije putovanje, puno sam se puta morala uštipnuti da shvatim da se sve stvarno događa. Onda sam shvatila da cijeli svijet priča o toj torti. Pomislila sam okej, malo ćemo biti pod pritiskom.

Prošle subote Ptak je rano ujutro sa svojim timom jurila autocestom A4 prema Windsoru da bi sastavila tortu od limuna i bazge koju je kreirala za buduće vojvode od Sussexa. “Morali smo krenuti jako rano da izbjegnemo gužvu na cesti. Našli smo se u pet ujutro. U jednom trenutku sam se okrenula, moja dva slastičara su spavala na stražnjem sjedalu.”

Neposredno prije vjenčanja, kaže Ptak, bilo je “puno kušanja i besanih noći”. Najviše se brinula hoće li njezina specijalna krema od maslaca preživjeti sate i sate u zagrijanoj atmosferi prijema nakon vjenčanja. “Morala sam biti sigurna da će krema i glazura izdržati u toj atmosferi. Znala sam da će krema od sto posto svježih sastojaka teško ostati stabilna u toplom prostoru sa 600 ljudi. Krema je bila tako mekana i tako svježa da mi je stvarala najveći stres dok sam radila tortu. Imala sam noćne more da mi torta kliže sa stola.”

Ptak i njezin tim tortu je dovršavao u Windsoru, dok su Harry i Meghan još bili u crkvi. “Šest ljudi je neprekidno radilo pet dana i noći da bi svi dijelovi torte bili savršeni. Nakon što smo je glazirali i dovršili držali smo je na hladnom do zadnjeg trena. Ja i moj glavni slastičar počeli smo raditi tri i pol sata prije početka prijema, trebalo nam je dva sata samo da sastavimo tortu. Iz kraljevske kolekcije odabrali smo divna postolja od pozlaćenog srebra, savršeno ulaštena, puna života. Jedna torta bila je na postolju, jedna je bila podignuta iznad stola, umirala sam od straha da će pasti,” ispričala je Ptak. Kensington Palace na Twitteru je prije nekoliko dana objavio sastojke svadbene torte

 

200 limuna iz Amalfija
500 organskih jaja iz Suffolka
20 kg maslaca
20 kg brašna
20 kg šećera
10 boca cordiala od bazge iz Sandringhama

“Moj povratak u realnost bio je dosta grub. Upravo dovršavamo preuređenje slastičarnice, morali smo pomaknuti sudoper jer smo farbali cijeli prostor.”
Njezina slastičarnica Violet Cakes u Hackeyu sada je jedna od najtraženijih adresa za ekskluzivne događaje. A Claire Ptak, nakon što je s njenom kraljevskom svadbenom tortom sve prošlo savršeno, može planirati sretniji od dva scenarija s početka priče i razvijati biznis. U međuvremenu, izišao je recept za tortu s kraljevskog vjenčanja, navodno vrlo laganu ljetnu tortu od limuna i bazge, koju sada možete raditi kod kuće.

 

TORTA OD LIMUNA I BAZGE

torta-kraljevsko-vjencanje

Biskvit

Sastojci

  • 4 šalice brašna
  • 1/2 žličice cvijeta soli
  • 
350 g maslaca
  • 3/4 žličice
  • sode bikarbone
  • 3/4 žličice praška za pecivo
  • 3 šalice šećera kristala
  • 7 jaja, odvojite žumanjke i bjelanjke
  • 2 žličice paste od vanilije
  • 3 žličice mljevenog kardamoma
  • 1 šalica sušenog kokosa
  • 2 šalice mlaćenice
  • ribana korica dva limuna i sok pola limuna
  • svježi cvjetovi bazge i bijelo cvijeće za ukrašavanje

Sirup od limuna i bazge

Sastojci

  • 1/4 šalica svježeg limunova soka
  • 80 g šećera kristala
  • 1 šalica vode
  • cordial od bazge

Švicarska buttercream glazura

Sastojci

  • 1 šalica šećera kristala
  • 3 bjelanka
  • 250 g maslaca, narezanog na kockice i omekšanog
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 g bijele čokolade, otopljene i ohlađene
  • 350 g kreme od limuna (lemon curd) za premazivanje biskvita

Postupak

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Namažite kalup za tortu ili je prekrijte papirom za pečenje.
Mikserom umutite maslac i šećer, morate dobiti pjenastu svijetlu masu. Dodajte jaja jedno po jedno, mutite dok ne dobijete prozračnu masu koja stvara trakice kad se cijedi sa žlice. U masu umutite vaniliju i smanjite brzinu miksera.

Prosijte brašno, dodajte mu sodu bikarbonu, kardamom i prstohvat cvijeta soli, a zatim kokos. Pola mješavine brašna pažljivo ručno umiješajte u jaja, maslac i šećer, a onda dodajte mlaćenicu. Na kraju umiješajte koricu limuna. Smjesu stavite u kalup.

Pecite dok biskvit ne na raste i stabilizira se. Provjerite je pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Ako čačkalica iz biskvita iziđe čista, pečen je. Pustite da se biskvit u kalupu potpuno ohladi. Odrežite vrh i dno i prerežite ga tako da dobijete tri jednaka sloja.

Napravite sirup. U lonac stavite limunov sok i šećer. Zagrijte na srednje jakoj vatri i kuhajte miješajući dok se šećer ne otopi. Pustite da zakuha pa lagano krčkajte 10 minuta da se sirup zgusne. Dodajte cordial od bazge i pustite da se skroz ohladi.

Za švicarsku buttercream glazuru u vatrostalnu zdjelu stavite šećer i bjelanjke, pa sve stavite na lonac u kojem krčka voda. Zdjela ne smije dotaknuti vodu. Mutilicom mutite bjelanjke i šećer dok se šećer ne otopi. Prebacite u posudu za miksanje i miksajte 10 minuta na najvećoj brzini, dok ne dobijete gusti, sjajni snijeg, bjelanjci se moraju skroz ohladiti. Dodajte maslac, kockicu po kockicu pa nastavite miksati dok se sve jako ne zgusne. Dodajte vaniliju i bijelu čokoladu i pažljivo ručno miješajte da se sve spoji.

Složite tortu. Stavite sloj biskvita na postolje. Dobro ga premažite sirupom od limuna i bazge. Onda premažite kremom od limuna, pa buttercream glazurom i ponavljajte dok ne dovršite tortu. Preostalu glazuru premažite preko stijenki, da dobijete efekt gole torte. Stavite u hladnjak na 30 minuta da se sve slegne, pa ukrasite svježim cvijećem.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.