Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Namaste još nije u punom voznom stanju, ali hrana je izvrsna

namaste-restoran-zagreb

Namaste je restoran u nastajanju i radovima. Nema klime, nema stolnjaka, nema platnenih ubrusa, i mnogočega drugog, što tek dolazi, ili se priprema, ili popravlja. No, Namaste ima uzornu kuharsku brigadu na čelu s klasično školovanim chefom Sourabhom Khandekarom, koji je posao učio čak i u londonskom Dorchesteru, jednom od najluksuznijih hotela u Europi, pa je kasnije radio u Ramadi na Hyde Parku ( današnji Intercontinental), pa se vratio u Indiju, u Punjab, gdje je kuhao u klasičnim, autentičnim indijskim restoranima, gdje ga je uočio vlasnik Namastea, indijski poduzetnik Devaraj Rangaswamy koji se bavi kamenom i drvom, i koji je odlučio otvoriti indijski restoran s 250 mjesta u poslovno-trgovačkoj zgradi na uglu Savske i Horvaćanske, u prostoru gdje se svojedobno nalazila popularna ali loša pizzeria Baschiera, a zatim neki bezvezni brazilski restoran.

namaste-tim

Chef Sourabh Khandekar i sommelier Mario Meštrović s timom

Hrana u Namasteu je, dakle, blizu senzacionalnoj. Za predjela smo naručili dosu , palačinku od fermentirane riže s nadjevom od mysore masale, krumpira i sira, uz koju se serviraju chutneyi od rajčica i kokosa, te panyaram, jastučiće od crne leće i riže, nabodene na ražnjiće. Oba su predjela perfektan primjer potkontinentalnog comfort fooda, s ugodnim teksturama i zaokruženim orijentalnim aromama.

Gulab Jamun

Glavna jela nisu samo ugodna i egzotična, nego baš spektakularna. Curry od kozica profitirao bi, doduše, boljom vrstom kozica, ali je sam curry, baziran na đumbiru i kokosovu mlijeku, apsolutno božanstven. Rogani Mutton bogati je, ljuti, kompleksni umak s janjetinom koji ostavlja plemenito opori, vrlo dugi okus, dok je butter chicken doslovno putrast, do te mjere da se meso topi na jeziku. Za desert smo kušali Gulab Jamun, slasticu iz Kalkute koja se sastoji od sporo kuhanih mliječnih okruglica mariniranih u ružinom sirupu.

Kuhanje u Namasteu kompliciranije je i elegantnije nego u našoj omiljenoj Royal Indiji. Riječ je o dva različita pristupa indijskoj hrani. Oba su baš dramatično obogatila zagrebačku restoransku scenu. Kada bude u punom voznom stanju, Namaste ćemo najsrdačnije preporučiti. Među ostalim i zbog sjajne vinske liste za koju je zadužen Mario Meštrović, Decanterov sudac i jedan od najkompetentnijih hrvatskih sommeliera.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.