Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gault&Millau sinoć je u Zagrebu dodijelio četiri toke restoranima Pelegrini i Monte

gault-millau-monte-pelegrini

Nikad u povijesti hrvatske gastronomije nije se na jednom mjestu okupilo toliko chefova. Na jučerašnju svečanu promociju prvog hrvatskog tiskanog izdanja vodiča Gault&Millau velik dio hrvatskog gastronomskog korpusa došao je u sjajnom raspoloženju. Na 17. katu zagrebačkog hotela Westin, sa spektakularnim pogledom na grad, chef Pelegrinija Rudi Štefan pozdravljao se s Tjitske i Danijelom Đekićem iz Montea, Priska Thuring pozirala fotografima s Teom Mamut, Fabrizio Vežnaver iz savudrijske Pergole srdačno razgovarao s Anom Grgić, Marinom Markežićem i Teom Fernetichem iz San Rocca, Ivan Jug i Goran Kočiš iz Noela, Marina GašiMarin Rendić iz Bistroa Apetit, Tomislav Nikšić, gospodin Danilo Skoko iz Bateline, mladi chefovi na čelu s Filipom Horvatom, Denijem Srdočem iz Drage di Lovrana i Matijom Bregešom iz Boškinca…u Westinu se okupio popriličan broj poznatih zagrebačkih, dalmatinskih , istarskih i kontinentalnih chefova (nedostajala su neka od vodećih imena hrvatske gastronomije poput Hrvoja Zirojevića, Davida Skoke , Tvrtka Šakote, Jeffreya Velle, nismo vidjeli ni Hrvoja Kroflina i još neke chefove), snimljeno je bezbroj selfieja, rastočeno stotine čaša Veuve Cliquota.

Boris Šuljić, Tjitske Đekić i Danijel Đekić

Ana Roš

Tea Mamut i Priska Thuring

Melkior Bašić

Hrvatskim su se chefovima pridružili posebni gosti Gault&Millaua, Edouard Loubet, jedan od 15 francuskih chefova s najvišom Gault&Millauovom ocjenom pet toka, slovenska zvijezda Ana Roš, zagrepčanima već poznati marsejski chef Lionel Levy i Ipei Uemura kao dobitnik nagrade vodiča Mlada nada za 2017. godinu. Ovaj protokolarni događaj, kakve promocije publikacija i dodjele nagrada obično jesu, ubrzo su preuzeli temperament i energija hrvatskih chefova, i sve se pretvorilo u maratonski party po kojemu će prisutni vjerojatno dugo pamtiti dolazak tiskanog Gaul&Millaua na hrvatsko tržište.

Chef Edouard Loubet

Gault&Millau jedan je od najjačih brendova u industriji restoranskih vodiča. U Parizu su ga 1961. osnovali Henri Gault i Christian Millau, novinari večernjih novina Paris-Presse i strastveni ljubitelji restorana. Gault i Millau uveli su novi jezik u pisanje o gastronomiji. U duhu kulturne revolucije 60-tih, o chefovima i restoranima pisali su živopisno i neformalnim stilom, prvi poklanjajući pažnju i malim neotkrivenim pariškim bistroima, gostionicama i barovima, fokusirajući s na ideje, kvalitetu hrane i emocije, koketirajući s anti-establishment pozicijama i zapravo definirajući nove tenedencije u francuskoj kuhinji koje su i prvi nazvali Nouvelle cuisine. Time su Gault i Millau stvorili i ključnu razdjelnicu u odnosu na Michelin, koji je ostao odan konzervativnijim vrijednostima visoke kuhinje (“haute cuisine protiv nouvelle cuisine”).

Ana Grgić i Ana Roš

Generalni direktor Gault&Millaua Come de Cherisey

Gault i Millau u prvih su dvadesetak godina svoj vodič pretvorili u kultnu stvar. Bili su kritičari, ali i ideolozi i inovatori, začetnici su među ostalim fenomena celebrity chefova s legendarnim Paulom Bocuseom. Gault&Millau s godinama je značajno promijenio filozofiju i koncept, ali i dalje se predstavlja kao vodič kojemu je kvaliteta važnija od prestiža. Prvo tiskano izdanje Gault&Millaua za Hrvatsku, rekla je direktorica i pokretačica ovog izdanja Ingrid Badurina Danielsson, rezultat je rada peteročlane hrvatska redakcija i nekoliko desetaka hrvatskih i stranih inspektora koji su izabrali i ocijenili 100 restorana i 100 vinarija. “Hrvatska je gastronomija zadnjih godinu dana napravila golemi korak naprijed i ovo je još jedan poticaj za daljnji njezin rast. Što se Gault&Millaua Hrvatska tiče, ovo je samo početak, “ rekla je Badurina Danielsson. Najzanimljiviji dio večeri pune skandiranja, emotivnih govora i čestitanja, bila je dodjela Gault&Millauovih godišnjih nagrada.

“Mi vas ocjenjujemo, ali vas volimo, “ rekao je u obraćanju chefovima glavni direktor Gault&Millaua Côme de Chérisey, “Svjesni smo težine svakog pojedinog zahtjeva vaše profesije, beskrajnih sati u kuhinji, vođenja restorana, brige za timove… i zato je poštovanje prema chefovima osnovna vrijednost Gault&Millaua.” Gault&Millauovi inspektori, među koje su uvijek uključeni i domaći ocjenjivači na tržištu na kojem se vodič izdaje, restorane ocjenjuju po 14 standardiziranih kriterija, ocjenjujući ih na skali od 1 do 20. Restorani s manje od 10 bodova obično ne ulaze u vodič. Restorani s najviše bodova dobivaju posebne oznake, jednu do pet kuharskih toka.

Deni Srdoč

Najvažniju nagradu u srijedu u Zagrebu, četiri toke, dobili su šibenski restoran Pelegrini chefa Rudolfa Štefana i rovinjski Monte Tjitske i Danijela Đekića. Najboljim mladim chefovima, Mladim nadama 2018. proglašeni su talentirani Deni Srdoč, chef Drage di Lovrana i Duje Kanajet iz splitskog Artičoka. Nagradu za velikog chefa sutrašnjice, koju Gault&Millau dodjeljuje već afirmiranim chefovima kojima predviđa veliki skok u karijeri, Ana Roš dodijelila je Ani Grgić, glavnoj chefici Esplanade. “Ovo je prva nagrada koju sam dobila u 19 godina karijere, “ otkrila je Grgić zahvaljujući se cijelom timu Esplanade. Najboljim POP mjestom, u kategoriji koja se dodjeljuje pristupačnim, trendy mjestima poput bistroa, barova, slastičarnica i sl, proglašena je splitska slastičarnica O’š kolač Tee Mamut. Najboljim chefom tradicijske kuhinje proglašen je Branimir A. Tomašić iz međimurske Male hiže, dok su nagradu Payment Excellence dobili zadarski restoran Foša, i bistro Otto&Frank u POP kategoriji.

 

https://www.instagram.com/p/BhNaCyUgJhK/?hl=en&taken-by=kultplavekamenice

Come de Cherisey, Vjeko Bašić, Ingrid Badurina Danielsson

Najiščekivanija nagrada večeri, ona za chefa godine, izazvala je iznenađenje ali i burno veselje. “Nagrada za chefa godine ne dodjeljuje se nužno najboljem chefu, već chefu čiji rad najbolje utjelovljuje vrijednosti Gault&Millaua, “objasnio je De Chérisey, “Naši inspektori četiri su puta testirali restoran ovoga chefa, za ručak i za večeru. Ja jedem u 400 restorana godišnje, i malogdje sam osjetio toliko emocija u kuhanju. Siguran sam da samo dobro izabrali.“ Chefom godine zatim je proglašen Vjeko Bašić iz murterske Konobe Boba. Iznenađenje za Bašićevim stolom bilo je očigledno, a gomila chefova koji su mu skočili čestitati tolika da je De Chérisey otišao s pozornice predati Bašiću počasnu monduru za stolom. U dugoj kišnoj zagrebačkoj večeri, koja je potrajala neobično dugo ali zapravo bila izvrsno organizirana, energija u Westinu nije padala ni na trenutak, a dodatno su je dizali momenti poput nadahnute poruke Ane Roš Ani Grgić, masovnog povika “smanjite nam PDV” tijekom govora državnog tajnika Ministarstva turizma ili minute šutnje poginulim patkama uoči jela od pačetine. Westinova kuhinja uz večeru od pet sljedova među kojima su bili i brancin s kremom od rakova i patka s raguom od šparoga, točila su se Kabolina i Krauthakerova vina te Korlatov Supreme. Gault&Millau vodič u ograničenoj ediciji moći će se kupiti na Ininim benzinskim crpkama.

 

Dobitnici nagrada Gault&Millau 2018.

Najbolji restoran

Pelegrini, Šibenik – 4 toka

Monte, Rovinj, 4 toke

Chef godine

Vjeko Bašić, konoba Boba, Murter

Veliki chef sutrašnjice

Ana Grgić, Zinfandel/Le Bistro, Esplanade, Zagreb

Mlada nada 

Deni Srdoč, Draga di Lovrana, Lovran

Duje Kanajet, Artičok, Split

Najbolje POP mjesto

O’š kolač, Split

Najbolji chef tradicijske kuhinje

Branimir A. Tomašić, Mala Hiža, Mačkovec

Payment Excellence

Foša, Zadar

Otto&Frank, Zagreb

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.