Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Upravo se snima treći dokumentarac Somm, posvećen legendama vinskog svijeta

somm3

U Francuskoj i Americi upravo se snima novi Somm, treći dio dokumentarnog serijala koji je popularizirao profesiju sommeliera više od ičega dosad. Prvi Somm, koji je izišao 2012.  pratio je četvoricu sommeliera u mukotrpnim pripremama za ispit za Master Sommeliera. U drugom nastavku Somm: Into The Bottle iz 2015, koji nije dobio ni približno dobre kritike kao prvi, redatelj Jason Wise pokušao je otkriti zašto su sommelieri toliko strastveno impresionirani vinom. U trećem Sommu nastupaju legende. Steven Spurrier, organizator legendarne Pariške presude 1976. na kojoj su kalifornijska vina na blind tastingu pobijedila najveća francuska imena, Jancis Robinson, jedno od najvećih imena vinske kritike uopće i gošća lanjske Prve svjetske konferencije konferencije o tribidragu održane u Splitu, Master Sommelier Fred Dame koji se u prvom Sommu pojavljuje kao mentor jednome od kandidata i, s druge strane, najutjecajnija nova imena vinskog svijeta čija imena autori nisu otkrili. U filmu se pojavljuju i neki sommelieri i vinari iz prva dva dokumentarca.

Cilj je trećeg nastavka upoznati publiku s ljudima koji su presudno utjecali na globalnu vinsku javnost, koji su je definirali i postavljali kriterije, te pokazati znanje i talent koji stoji iza toga. “Nema sumnje da je ovo apsolutno najbolji cast koji smo ikad imali,” izjavio je Wise za Decanter. U filmu će biti epska kušanja najboljih vina na svijetu na kojima će na jednoj strani svijeta sjediti  Robinson, Spurrier i Dame a na drugoj nova generacija opinion makera. Velik dio dokumentarca sniman je na lokacijama u Burgundiji, dolini Napa i Londonu te je posvećen nekima od najvećih debata u povijesti vinske industrije, uključujući Parišku presudu koju će obraditi na način “na koji to nitko dosad nije učinio.” Pojavit će se još nekoliko aktera iz prijašnjih dokumentaraca, poput suosnivačice Wine Follyja Madeline Puckette, a među debitantima u serijalu su direktorica CorkBuzza Laura Maniec, i slavna trgovkinja vinima Becky Wasserman, žena koja je Amerikancima otkrila Burgundiju (i ne samo Burgundiju).

Treći Somm je, prema riječima producenata, najambiciozniji dosad. “Htjeli smo se vratiti ljudima koji su nas odveli gdje smo danas,” rekao je Wise. Datum objave filma nije određen, mogao bi se pojaviti na Netflixu krajem godine. Autori očekuju burne reakcije iz vinske industrije jer će otvarati neka pitanja koja nisu baš popularna. Ali kako kaže Wise, “ako vas film ne uvali u nevolju to znači da ga nitko neće ni gledati.”

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.