Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Genijalna Jancis Robinson dolazi u Split na Prvu svjetsku konferenciju o tribidragu, najvažnijoj hrvatskoj vinskoj sorti

jancis-robinson

U proljeće iduće godine, 27. i 28. travnja u Splitu će se održati prvi veliki skup o tribidragu, pod dobro pogođenim naslovom Ja sam tribidrag. Tribidrag je uvjerljivo najvažnija hrvatska vinska sorta uopće. Tribidrag je, dakle, zinfandel, koji već desetljećima čini samu kičmu kalifornijske vinske industrije. Tribidrag je gotovo jednako značajan i na Siciliji, gdje se zove primitivo. Tribidrag je, naposljetku, u najutjecajnijoj ikad objavljenoj knjizi o vinskim sortama Wine Grapes, koju kao glavna autorica potpisuje velika Jancis Robinson, dobio čak sedam stranica, jednako ili više od klasičnih svjetskih sorti.

tribidrag

Konferenciju Ja sam tribidrag organizira nekoliko hrvatskih entuzijasta uključujući dr. Edija Maletića, velikana moderne hrvatske znanosti o vinima. Drugi dan konferencije, u petak 28. travnja, nastupit će sama Jancis Robinson, genijalna britanska vinska kritičarka čije ocjene često postižu težinu jednaku Parkerovima. 

Tribidrag je, kao zinfandel i primitivo, značajno definirao svjetsku vinsku industriju. Nikad nijedna sorta, niti jedno vino i nijedanhrvatski brand nisu ni približno snažno utjecali na globalnu vinsku scenu kao tribidrag.  Kako bi se tribidragovo ime i njegova  hrvatska reputacija učvrstili, krajnje je vrijeme da dalmatinski vinari odustanu od besmislenog neizgovorljivog naziva crljenak, i da svi uniformno prihvate tribidrag kao jedino ime za grožđe koje je osvojilo pola svijeta. Konferencija o tribidragu jedan je od najvažnijih događaja u novijoj povijesti hrvatske vinske industrije. Čestitamo organizatorima. Kult Plave Kamenice ekstenzivno će, iz sata u sat, izvještavati sa splitskog skupa Ja sam tribidrag. Sve o konferenciji možete pronaći OVDJE.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.