Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Dubrovniku 16. travnja počinje 3. prvenstvo Sommeliera Dalmacije

lasan-natjecanje

U dubrovačkom hotelu Excelsior 16. i 17. travnja održat će se treće prvenstveno sommeliera Dalmacije. Natjecanje, koje organizira Hrvatski Sommelier Klub, privlači sve veću pažnju. Na prošlogodišnjem je izdanju sudjelovalo osam sommeliera. Prijave za ovogodišnje natjecanje još su otvorene (mogu se pronaći OVDJE).

Aktualni sommelierski prvak Dalmacije je Siniša Lasan, Advanced Master Sommelier, glavni sommelier dubrovačkog Prota i aktualni prvak Hrvatske. Drugo mjesto na lanjskom natjecanju osvojio je Marko Šram iz dubrovačke Nautike, a treći je bio Branimir Vukšić, sommelier šibenskog Pelegrinija.

MS Eric Zwiebel

Ove godine na natjecanju će sudit će 11 sudaca, među kojima je i francuski Master Sommelier, Eric Zwiebel. Gospodin Zwiebel, rodom vinske regije Alsace, karijeru je započeo u obiteljskom restoranu, a kao sommelier se etablirao u pariškoj instituciji, restoranu Le Pavillon Elysée Lenôtre. Danas radi kao cellar master Summer Lodge Country House hotela u Dorchesteru. Zwiebel je 2004. proglašen Najboljim sommelierom Ujedinjenog kraljevstva, osvojio je 3. mjesto na Europskom prvenstvu sommeliera 2006. i 2008. i nastupio u finalu Svjetskog prvenstva sommeliera 2007. Na Svjetskom prvenstvu 2013. osvojio je 4.mjesto. Kao i lanjski pobjednik prvenstva Dalmacije Siniša Lasan, Zwiebel je sudac Decanterovih svjetskih nagrada, kao specijalist za Alsace, Pijemont i Švicarsku.

Sommelieri Siniša Lasan, Branimir Vukšić i Marko Šram

Uz Zwiebela, u sudačkom su žiriju i trostruki državni prvak Filip Savić, novi Decanterov sudac Mario Meštrović, vlasnik Vinotradea Juraj Dusper, ikona pelješkog vinarstva gospođa Marija Mrgudić, zatim glavni sommelier hotelske grupacije ALH Denis Jazvin i drugi. Prvoga dana natjecanja održat će se četvrtfinalna i polufinalna natjecanja zatvorena za javnost, dok će se u utorak 17. travnja moći pratiti otvoreno finale. Tijekom prvenstva Siniša Lasan održat će radionicu o dalmatinskim vinima, a Eric Zwiebel odradit će tasting korčulanskih i peljeških vina u tamošnjim vinarijama. Finalisti natjecanja provest će četiri dana na stručnom putovanju po vinarijama doline Rhone.

Rast sommelierskog prvenstva Dalmacije, koje osim sommelierske zajednice podržavaju gotovo sve lokalne turističke zajednice i gradovi, izuzetno je važna vijest. Turizam u Dalmaciji eksponencijalno raste. Uz doajene, na sceni se pojavila nova generacija vinara koja razumije potencijal južnih vinskih položaja i ima ambicije modernizirati i dizati kvalitetu dalmatinskim vinima. Svaka inicijativa koja spaja ozbiljna stručna znanja, profesionalnu motivaciju i promociju regije, ima značajnu ulogu u razvoju lokalne i hrvatske vinske industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.