Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Siniša Lasan je novi sommelierski prvak Hrvatske

lasan-court

Sommelier dubrovačkog restorana Proto i sudac Decanterovih Svjetskih nagrada Siniša Lasan, novi je sommelierski prvak Hrvatske. Na 21. nacionalnom prvenstvu sommeliera Lasan je u finalu pobijedio prošlogodišnjeg prvaka Filipa Savića, sommeliera rovinjskog Monte Mulinija, Marka Šrama, sommeliera dubrovačke Nautike koji je na ovogodišnjem prvenstvu sommeliera Dalmacije osvojio drugo mjesto.

Na ovogodišnje prvenstvo koje se u u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba ponedjeljak i utorak održavalo u opatijskom hotelu Ambasador, izišlo je 24 kandidata. Četvrtfinalno natjecanje obuhvaćalo je pismeni ispit od 60 minuta s pitanjima iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija i sl.), pitanja iz struke na temu zadataka sommeliera, osnovnog pribora, posluživanja vina i dekantiranja te polusatnog praktičnog dijela u kojemu su kandidati morali proći slijepo kušanje te pismeno opisati jedno bijelo i crveno vino u lociranje porijekla, proizvođača, berbe, trajnosti i pairing.

Drugi dio praktičnog ispita uključivao je prepoznavanje četiri destilata i ispravljanje vinske liste. U polufinale je ušlo 12 kandidata koji su u četvrtfinalu osvojili najviše bodova. Od trojice finalista koji su imali najviše bodova u polufinalu, tražilo se da pokažu vještinu prezentacije i otvaranja pjenušca, posluživanja i dekantiranja crnog vina, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanja vinske karte, pairinga, ophođenja s gostima i rastakanja magnuma. Pobjednik ovogodišnjeg prvenstva osvaja studijsko putovanje u regiju Champagne u organizaciji tvrtke MIVA iz Zagreba i idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na svim međunarodnim natjecanjima, uključujući Svjetsko prvenstvo sommeliera.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Siniša Lasan je novi sommelierski prvak Hrvatske

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min