Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

St. Patrick’s Day je dan za kuglof od chocolate stouta (RECEPT)

crno-pivo-kuglof

U Hrvatskim se pubovima St. Patrick’s Day više ne slavi masovno kao nekad, ali na ovaj veseli praznik 17. ožujka gradove ipak preplave narančaste i zelena boja. Odlučite li praznik glavnog irskog sveca ove godine ipak provesti nešto mirnije, uživajte barem u pivu, i to u ovom raskošnom sočnom kuglofu koji kombinira duboke okuse čokolade s tamnim notama dekadentnog chocolate stouta.

Sastojci

  • 2 šalice brašna
  • 1 šalica kakaa
  • 2 šalice smeđeg šećera
  • 1/4 šalice šećera kristala
  • 1/2 žličice soli
  • 3 velika jajeta
  • 14 žličica maslaca, otopljenog
  • 3/4 šalice kiselog vrhnja
  • 350 ml chocolate stouta ili običnog stouta
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1 3/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 žličice praška za pecivo

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, stavite rešetku u sredinu. Kalup za tortu premažite maslacem i pospite kakaom.

U velikoj zdjeli pjenasto umutite jaja sa smeđim šećerom i kristalom i soli, dodajte maslac, kiselo vrhnje, vaniliju i pivo, miksajte dok se sve ne spoji

U zdjeli srednje veličine pomiješajte brašno i kakao, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Umiješajte u vlažne sastojke, miješajte dok se sve ne spoji.

Ulijte tijesto u kalup za tortu i pecite dok torta ne postane čvrsta na dodir. Trebat će vam 45 do 50 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečena, ako je torta pečena čačkalica kad je ubodete u tijesto mora biti suha, s par vlažnih mrvica od tijesta. Izvadite tortu i pustite da skroz ohladi prije nego što je izvadite i iz kalupa.

Kad se torta ohladi, nožem pažljivo odvojite rubove od stijenki pleha i izokrenite tortu na tanjur. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

St. Patrick’s Day je dan za kuglof od chocolate stouta (RECEPT)

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min