Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Royal Indiji koja upravo proživljava svoje najbolje dane, pojeli smo izvrsni vegetarijanski ‘kebab’

india-kebab1

Royal India u Tkalčićevoj puna je i izvan turističkih sezona i izvan uobičajenih termina za ručak i večeru. Na Dan žena oko pola šest ljubazni su konobari morali odbiti barem osam gostiju, koji su došli nenajavljeno. Kad smo odlazili oko sedam, pred restoranom se počeo stvarati red. Okej, Royal India je mala, ali otkako je pratimo unatrag sad već četiri ili pet godina, nikada nije bila toliko puna, ni na kaptolskoj ni na novoj lokaciji.

Royal India, čiji se prostor u Tkalčićevoj bar malo pokušava humanizirati slikama s indijskim motivima (a još više izlogom s jakim pićima, među kojima je određen broj pristojnih poput Gentleman Jacka ili Glenfiddicha), možda je jedino mjesto u Zagrebu gdje se može jesti zaista ukusna vegetarijanska hrana. Skoro svi hrvatski restorani vegetarijansku hranu tretiraju usput: par salata, dvije-tri tjestenine i pečeno povrće. No, u indijskim je kuhinjama vegetarijanska hrana sama esencija kulinarskog umijeća. Budistička samostanska kuhinja isključivo je vegetarijanska, a newyorški restoran Kajitsu, koji smo posjetili u prvoj godini rada, baš kad je dobivao Michelinovu zvjezdicu, monašku japansku kuhinju uzdigao je do stupnja jako plemenitog hedonizma.

U Royal Indiji ne bave se, naravno, visokom kuhinjom niti reinkarniranjem bilo kakvih hramskih rituala, ali vegetarijanstvu pristupaju prilično ozbiljno, i to u većini sektora vrlo opsežnog menija. Tako se među predjelima ističu vegetarijanske pakore, samose te posebno cvjetača s medom i čilijem. Tu su zatim dahl, pa juha od rajčica i sjemenki korijandera, nekoliko ne baš maštovitih salata ali i ponešto dobrih tandoorija i drugih privlačnih glavnih jela, poput  vegetarijanskog kebaba. Riječ je o malim popečcima od zelenog povrća slanutka, distinktivno začinjenima kuminom, koji se serviraju s lišćem korijandera i kolutovima luka. Takva bi hrana trebala zvučati asketski i grubo.

No, popečci su upravo izvrsni, bogatog okusa i hrskavo sočne teksture. Kuhinja bi mogla bi razmisliti o tome da ih servira s nekim umakom(ovaj zeleni, osvježavajući, na fotografiji tražili smo posebno), možda na bazi tamarinda, dok bi u ljutoj varijanti odlično funkcionirala kombinacija čilija i tamarinda. U svakom slučaju, vegetarijanska jela poput ovog kebaba ili cvjetače s medom i čilijem, ili dahla, spadaju među još jedan od jakih razloga uspjeha ovog sve boljeg restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.