Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Renesansa zagrebačkih slastičarnica nije donijela i bitno višu kvalitetu. I dalje možemo preporučiti samo tri

la marquise

Zagreb je prepun novih slastičarnica, ili novih ekspozitura starih slastičarskih brendova. Očigledno je kako upravo svjedočimo renesansi slastičarskog biznisa u Zagrebu. Što, međutim, nije dovelo do rasta kvalitete. Većina slastičarnica koje su se etablirale unatrag nekoliko godina sasvim su mediokritetske, a neki od starih favorita postojano padaju u kvaliteti. Horak, svojedobno jedna od najboljih slastičarnica u gradu, naprosto ne može (a mora) prodavati kolače za 10 ili 12 kuna, jer s tom cijenom ne može osigurati vrhunske sastojke. Isto vrijedi i za niz drugih tradicionalnih slastičarnica, uz koje nas vežu sentimentalna sjećanja. Stoga je naša lista najboljih slastičarnica u Zagrebu za prvo tromjesečje 2018. brutalno kratka. Naravno, i dalje nam nedostaje Mak na konac briljantne Petre Jelenić.

1. Time, Teslina

Robert Hromalić u Timeu je podigao zagrebačko slastičarstvo na razinu umjetničkog zanatstva. Kolači u Timeu najatraktivniji su, najmaštovitiji i najukusniji u Zagrebu, te se proizvode od najkvalitetnijih sastojaka: Valrhona je kriterij kvalitete. Time je već u prvih pola godine poslovanja odigrao i važnu poslovno-društvenu ulogu jer je, prvo, navikao Zagrepčane da kolači mogu koštati četrdeset i više kuna ako toliko vrijede, i drugo, da slastičarnica ne mora biti prepuna svega i svačega, nego je četiri ili pet kolača sasvim dovoljno za vrhunski gastronomski užitak.

2. Orijent, Maksimirska

Nešto mi mora ovaj dan popravit 🤞🏻 #3kuglice

A post shared by Iva Domić (@domichewa) on

Orijent je, dakle, postojano, uporno i strastveno, beskompromisno vrhunska slastičarna. I tako jedno pola stoljeća. Za razliku od Bienenfeldova i Hromalićeva Timea, Orijent je tradicionalistička slastičarnica koja proizvodi zanatske sladolede od prirodnih sastojaka, genijalni kesten pire i maštovite konvencionalne kolače, uključujući najbolje kremšnite, krafne i macarone u gradu i šire. Orijent je, zapravo, jedan od sasvim rijetkih primjera zaista održive tradicije u hrvatskoj gastronomiji.

3. Le Marquise, Bijenik, Maksimir

La Marquise je atraktivna francuska slastičarnica koja uspješno reproducira najvažnije konvencionalne francuske slastičarske i pekarske formate, od eclaira do croissanta. La Marquise je vrlo dobar žanrovski dodatak zagrebačkoj slastičarskoj sceni, koja prije njezina otvaranja nije poznavala specifične kulinarske škole, ne računajući jednu lošu bečku slastičarnu u centru Zagreba koja se brzo zatvorila.

 

U Teslinoj ulici počeo je raditi Time Roberta Hromalića, najambicioznija slastičarnica u Zagrebu

Orijent ima kandidata za najsenzacionalniji sladoled u novijoj povijesti zagrebačkog slastičarstva

U Zagrebu je otvorena La Marquise, klasična francuska slastičarnica nomadskog slastičarskog para Vermant

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.