Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 najboljih jela od tjestenine koja smo kušali ove zime

plavi-podrum-jezinac-botarga

Tjestenina je ultrapopularna, posve neizbježna hrana koju većina zagrebačkih i hrvatskih restorana naprosto ne zna kuhati. Sve, ali baš sve zagrebačke trattorije tretiraju pastu kao fast food, s na brzinu i neprecizno skuhanim umacima, lošim sastojcima i uglavnom jeftinom tjesteninom. Osim toga, u Zagrebu radi samo jedan pravi talijanski restoran, Carpaccio u Teslinoj, što je samo po sebi neobično. Nadalje, kineski restorani godinama, osobito od zatvaranje vrlo dobrog Asia T Housea, idu prema dolje, dok tajlandskih nema. Ovo spominjemo zato što je za dio azijskih kuhinja tjestenina jednako važna kao i za talijanske. Stoga smo najbolje zdjele i tanjure tjestenine koje smo ove zime pojeli, morali tražiti uglavnom u fine dining restoranima i gastronomskim bistroima, uz dvije iznimke. Evo liste pet najboljih tjestenina u zimi 2017/2018. (barem jedna, i to ona prva, nažalost više nije dostupna.)

1. Zagorski ramen – Xató, Zagreb (restoran se u međuvremenu zatvorio)

Ova prezaigrana, ali zapravo inteligentna i precizna akrobacija Tvrtka Šakote, koji je dashi, ramen i đumbir spojio s buncekom i kiselim zeljem, spada među najuzbudljivija, najzabavnija i najukusnija jela koja smo probali za dugo vremena. Istodobno, riječ je o jednom od najmodernijih priloga za artikuliranje nove hrvatske kuhinje . Briljantno.

2. Crni rezanci s ježincem i botargom – Plavi podrum, Volosko

U Plavom podrumu tjesteninu proizvode sami, na stroju s brončanim kalupom koji pasti daje posebnu teksturu. Umak od ježinaca brutalno je mineralan, baš kao što i treba biti, te perfektno prijanja uz tijesto dok botarga od cipla daje lijepi završni dodir ovom sjajnom jelu koje se dramatično razlikuje od 99 posto restoranskih tanjura s pastom.

3. Paccheri s raguom od creske janjetine – Ab Ovo, Zagreb

Kao što smo jučer napisali, sporo kuhani ragu od janjetine što ga ovih dana priprema Filip Horvat, ultimativni je doseg hrvatske bistronomije, kojeg odlikuju ekstremno intenzivan ali zaokružen okus i perfektno mekana, a opet čvrsta i lagano zrnata tekstura mesa. Sami paccheri idealno su odabrani, jer se ragu u njih lako zavlači, a tijesto je kuhano u sekundu točno.

4. Linguini s vongolama – Carpaccio, Zagreb

Linguini s vongolama na Carpacciovu su meniju tek povremeno, pretpostavljamo zato što je teško osigurati svakodnevnu nabavu svježih školjki. No, kad ih ima, rasprodaju se prije večere. Carpacciovi su linguini elegantni i lagani, s naglašenim okusom školjki i mora, bez onog tipičnog preteškog vonja češnjaka tako karakterističnog za starinsko, rustikalno hrvatsko kuhanje.

5. Pileći i svinjski ramen – Time i 50 A Burger & Champagne Bar, Zagreb

Ramen chefa Vida Nikolića spada među najčišće skuhana azijska jela u Zagrebu. Obje verzije imaju jasno definirane slojeve okusa, izgledaju atraktivno i serviraju se u prevelikim porcijama. Ramen je definitivno jedan od formata u koje bi se Zagrepčani mogli strastveno zaljubiti. Nikolićev ramen podjednako dobro funkcionira i u luksuznom Timeu, i na šanku 50 A Burger & Champagne bara a u Vlaškoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.