Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Danas u dva otvara se Mes eko, Noelov butik zdrave svinjetine

noel-fb

Mesar Ante Krpan, majstor stare škole, slagao je u vitrinu netom napravljene crepinette od crne slavonske svinje. Kraj crepinetta crvenili su se jutros narezani blokovi kotleta, koji izgledaju toliko dobro da se čovjek počne pitati zašto još imamo predrasude prema sirovoj svinjetini. U drugoj su vitrini Noelove nove mesnice Mes eko, poredane kobasice, kuleni, kulenove seke i lardo. Svi suhomesnati proizvodi, pripremljeni u jednoj privatnoj tvrtki iz Vinkovaca, napravljeni su bez ikakvih aditiva uključujući i nitrate. Oni su certificirano ekološki. Na policama s desne strane već je poslagana očekivano atraktivna selekcija vina, koja uključuje La Castelladu, Henriot, Simčič i niz domaćih vina, dok je kraj ulaza smještena impozantna crvena Berkelica, kultna mašina za rezanje pršuta, larda i drugih divota.

Tri sata prije otvaranja, Noelovoj su mesnici još nedostalai sirevi i kućni začini za suhe marinade, kao i brendirane vrećice. No, momci su svejedno odlučili otvoriti, jer zaista nema puno smisla prolongirati posao zbog kašnjenja ambalaže. Mes eko je prva zagrebačka mesnica specijalizirana za crnu slavonsku svinju. Mes eko drži isključivo svježe i suho meso CSS-a. Nema smrznutih proizvoda. Svinjske polovice koje je gospodin Krpan pretvorio u najljepše rezanu svinjetinu u gradu, stigle su od uzgajivača iz Babine grede u četvrtak.

Mes eko predstavlja sasvim novi oblik prodaje mesa u Hrvatskoj. Ovakav žanr mesnog butika još nismo vidjeli (budući da je Tvrtko Šakota u svojoj mesnici prodavao već marinirane komade različitih vrsta mesa). Mes eko se otvara u Dukljaninovoj ulici, odmah kraj Noela, gdje je do prije 14 mjeseci radila slastičarnica Mak na konac velike Petre Jelenić.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.