Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF GODINE 2017. #3 David Skoko, kuhar kojeg mediji nisu pokvarili

batelina-kandidati

David Skoko osvojio je 124 glasa svojih kolega iz restoranske industrije, u prvom izboru Kulta Plave Kamenice za Chefa godine. Zanimljivo je, ali ne i neočekivano, da je Skoko plasiran dva mjesta bolje od svog restorana (Batelina je završila na petom mjestu), te da je osvojio skoro 50 bodova više od Bateline. Skoko je briljantan chef koji se stalno mijenja, a Batelina je restoran koji se u svim drugim segmentima osim kuhanja, naprosto odbija mijenjati.

No, još je mnogo zanimljivije i važnije da je David Skoko možda jedini hrvatski chef, kojem nije naškodila vrlo česta nazočnost u mainstream medijima. Na Zapadu je pojavljivanje u mainstream i lifestyle medijima sastavni i očekivano dio kuharskog posla.
I Rene Redžepi i Magnus Nilsson često su na televiziji, baš kao u prethodnim generacijama Gordon Ramsey, pa i sam Ferran Adria. Čak i stameżljivi Eric Ripert ima svoj TV show. Na modernoj su hrvatskoj kulinarskoj sceni televizija i lifestyle mediji naštetili skoro svakom ozbiljnom kuharu (osim Ane Ugarković, no njene su emisije bile priča za sebe). Razlog tome su i grozni TV scenariji, ali i prelako identificiranje sa svijetom takozvanih domaćih celebrityja, koji ustvari čine najnepodnošljiviji segment hrvatskog javnog żivota.
David Skoko i Andrej Barbieri jedine su kuharske medijske zvijezde novije generacije, koje se nisu utopile u mediokritetstvu domaćih lifestyle zvijezda. Barbieri, koji potječe iz elitne novinarske obitelji, naprosto savršeno razumije kako mediji funkcioniraju pa uvijek drži stvari pod kontrolom, dok Skoko toliko nemilosrdno i maštovito radi, da nikada neće postati tek drugorazredna TV zvijezda.
Premda je imao svoj TV show, premda se redovito fotografira polunag za razne naslovnice, premda kuha gdje god ga pozovu, od Muzeja vina u Bordeauxu do pečenjare u Zagrebu, njegov profesionalni integritet ostao je netaknut.
Naprosto zato što je riba u Batelini uglavnom briljantna, ali i zato što se gospodin Skoko i dalje prilično čvrsto drži vrijednosnih načela koja su artikulirala njegov stil: svjeże, lokalno i održivo. Utoliko je chef Skoko važan ne samo za domaću restoransku scenu, nego za širenje pozitivne kulture hrane u Hrvatskoj.

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.