Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RESTORAN GODINE 2017. Tri odlična gastrorestorana smjestila su se između šestog i četvrtog mjesta

Objavljivanje rezultata Izbora za Restoran godine Kulta Plave Kamenice u kojem glasuje više od četrdeset profesionalaca iz restoranske industrije, ulazi u drugu polovicu. Sredinu ljestvice zauzela su tri restorana s izrazito snažnim kulinarskim identitetom, pod vodstvom zaista vrhunskih i široko popularnih chefova.

6. mjesto – Batelina, Banjole – 78 bodova

Okej, možda smo subjektivni, ali hranu Davida Skoke već godina smatramo najuzbudljivijom u Hrvatskoj. Gospodin Skoko stalno istražuje granice mogućeg a istodobno hedonističkog s ribom, rakovima i školjkama, a ove se godine počeo ozbiljno baviti jadranskim algama, u kojima, ispravno, vidi dragocjeni resurs za proširenje repertoara lokalne gastronomije. Skokino je kuhanje, međutim, otišlo predaleko za format Bateline, koja je i dalje po svim drugim elementima ostala relativno jednostavna konoba s osrednjim vinima.

5. mjesto – Dubravkin put, Zagreb – 94 boda

Dubravkin put klasični je, veliki, raskošni restoran, kakvih je u Zagrebu i Hrvatskoj premalo. Luksuzni ambijent, odlična vinska karta i visoko, ali ugodno kuhanje Priske Thuring osiguravaju Dubravkinom putu visoko mjesto u svim relevantnim restoranskim izborima, kao i lojalnu grupu gostiju koji se uglavnom jako razumiju u kuhanje i u vina. Osim svega toga, Dubravkin je put ove godine organizirao i neke od najspektakularnijih vinskih događaja u Hrvatskoj, poput sjajne večere Chateau Haut Briona, na kojoj su sretni gosti imali prigodu kušati čak i Haut Brion iz 1979. godine.

4. mjesto – Xató, Zagreb – 96 bodova

S obzirom na činjenicu da se otvorio prije samo sedam mjeseci, Xato je, zapravo, izvrsno plasiran. Chef Tvrtko Šakota u Xatu je već isprobao nekoliko koncepata, od kojih se ovaj zadnji, s večernjim menijima od deset do dvanaest sljedova, pokazao najzanimljivijim. Šakotine inovativne interpretacije konvencionalni hrvatske kuhinje upravo su briljantne. Njegov zagorski ramen s buncekom i kiselim zeljem vjerojatno je najoriginalnije i najzabavnije jelo koje smo probali ove godine.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.