Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon četiri godine u Nomi, ovaj chef otišao je kuhati u svoju lokalnu školu. I to ima puno smisla

Amerikanac Dan Giusti nije samo jedan od stotina kuhara koji su odradili staž u Nomi. Četiri godine bio je jedan od ključnih ljudi u timu chefa Renea Redzepija. Učio je u nekima od najboljih restorana na svijetu. I ostavio je sve da bi otišao kuhati u lokalnu osnovnu školu u svoje rodno mjesto New London u Connecticutu.

Nakon što je četiri godine radio kao head chef Nome, Giusti sada svaki dan kuha 4000 ručkova i užina za školarce, što će uskoro narasti na 9000 obroka. Kad je najveći kuharski TV celebrity Jamie Oliver odlučio iskoristiti svoju slavu i utjecaj da poboljša kvalitetu hrane u školama i vrtićima i potakne nas da uopće osvijestimo koliko je važno što nam djeca jedu, u Americi je doživio debakl. Svatko tko površno prati gastro scenu sjeća se kako se čovjek doslovno rasplakao od muke zbog reakcija djece i roditelja u američkim školama, koji su zdravu i raznovrsnu hranu dočekali kao uvredu svom načinu života.

Stvari su se zadnjih godina ipak polako počele mijenjati. Vodeći svjetski chefovi na razne načine pokušavaju ukazati na važnost prehrane djece.   Thomas Keller djeci je otvorio je Per Se, simbol vrlo odraslog njujorškog luksuza, Daniel Boulud s New York Timesom je snimio vrlo zanimljiv socijalni eksperiment s klincima iz osnovne škole. U Hrvatskoj, istarski chef David Skoko u suradnji s Agencijom za ruralni razvoj Istre (AZZRI) već neko vrijeme vodi edukacije školskih kuhara, zagrebački chefovi jako žele ući u škole i vrtiće pomoći svojim znanjem u organizaciji školskih jelovnika i pripremi. Jedan od boljih primjera o kojima smo pisali je slovenska osnovna škola Krmelj u Sevnici, koja provodi fenomenalan školski program o kulturi kuhanja i lokalne zdrave hrane. 

Odluka Dana Giustija još je jedan znak ove dugo očekivane promjene paradigme. Zbog angažmana u školskim kuhinjama, Giusti je nominiran za prestižnu Baskijsku kulinarsku svjetsku nagradu koja se dodjeljuje chefovima koji rade za opće dobro. Ove godine nagrada je dodijeljena Kolumbijki Leonor Espinoza.

“Američke školske kuhinje odgovorne su za lošu prehranu djece. Srećemo se s teškim problemima u javnom zdravstvu. Zato mislim da mi je dužnost pomoći koliko mogu na svojoj razini”, rekao je  Giusti novinarima. Stopa oboljenja od pretilosti među američkom djecom u uzrastu od 2 do 19 godina je 18.5 posto. Da ne biste mislili da je to američki problem, u Francuskoj je stop ista. Hrvatska je na 7. mjestu u Europi po pretilosti kod djece. Dan Giusti lanije osnovao  Brigaid, tim koji kuha u šest škola u New Londonu, gradiću od 25.000 stanovnika. “Počinjemo s malom školom, pa sve do srednjoškolaca. Sada hranimo 4000 učenika, a do idućeg lipnja počet ćemo raditi za još šest škola u susjednom gradu i to će biti 9000 djece.” Strogo se pridržavaju ideje “jedan chef jedna kuhinja.” Brigaid zapošljava iskusne profesionalne kuhare koji rade puno radno vrijeme kao šefovi školskih kuhinja i uče timoe kuhati zdravija i ukusnija jela s namirnicama dostupnima putem javnih nabava.

https://www.instagram.com/p/Bael7uphlpS/?taken-by=thedanielgiusti

“Vjerujte mi, ovo je ogroman izazov. Broj učenika nije problem, problem je nagovoriti ih da jedu bolje svaki dan. Želimo da počnu shvaćati i cijeniti bolju hranu. Ovo više nisu fini restorani. Želimo da se ta djeca najedu kad su gladna, da jedu dobru hranu, a ne da stalno grickaju čokolade na velikom odmoru.”  Svi chefovi u Brigaidu dolaze iz poznatih restorana ili velikih hotela. Oni mogu organizirati kuhinju koja izbacuje nekoliko stotina tanjura u kratkom vremenu i znaju napamet svih 80 stranica američkih sanitarnih propisa. Njihov izazov je skuhati dobra jela za 1,25 dolara po obroku. Dan Giusti kaže da ga reakcije djece zabavljaju. “S petogodišnjacima je najteže, ali neću se obeshrabriti. Cilj mi je da na tanjurima ostavljaju sve manje hrane”. 

U prvoj školi u kojoj je radio, fotografirao je jela i stavljao ih na Instagram. “Bio sam ponosan na to što radimo. Dok nisam shvatio da su ta jela za mnogu djecu jedini obrok u danu. Mnogi idu u krevet bez večere. To je svemu što radim dalo novi smisao. Danas sam ponosan što im se ono što kuhamo sviđa i daje im dovoljno energije za nastavak dana.” Brigaidovi chefovi stalno u školama. Zafrkavaju se s učenicima, djeca ih gledaju dok kuhaju, a oni uče o njihovim stvarnim potrebama. “Ovo ne može funkcionirati bez povjerenja,” zaključuje Giusti, “Školske kuhinje moramo pretvoriti u mjesta opuštenosti, druženja i radosti. To je osnova svakog hranjenja. “ Ili kako je nedavno predstavljajući recepte za kvalitetniju prehranu u školama rekao Noelov chef Goran Kočiš, školski ručak ne smije biti stres nego prilika za dijeljenje, zajedništvo i jedan od najveselijih trenutaka u danu djeteta. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.