Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Thomas Keller u restoranu Per Se je napravio nešto jako slatko (i možda važno za budućnost)

per-se-kids

Legendarni njujorški restoran Per Se imao je intenzivan vikend. Uime budućnosti restoranske scene i kulture stola, chef Thomas Keller odlučio je jedan dan u godini u toj utvrdi restoranskog i društvenog prestiža djeci kuhati ručak s Michelinovim zvjezdicama. Gosti koji su rezervirali mjesta u Per Seu 18. rujna mogli su na besplatan ručak od sedam slijedova dovesti svoju djecu mlađu od 16 godina, koja prvi put dolaze u taj restoran. Roditelji, naravno, plaćaju normalnu cijenu, za ovu priliku umanjenu s uobičajenih 325 dolara po osobi na 215 dolara.

Ovaj koncept “first timersa” davno je uveo jedan drugi njujorški čuveni restoran, Four Seasons, koji je na dječji dan montirao stroj za šećernu vunu i izbacivao posebni meni. Thomas Keller odlučio je ozbiljno inicirati djecu u vrhunsko kuhanje. U sedam slijedova uključio je i kavijar, ribu, zapravo sve osim vina i šampanjca, a jela su tek neznatno prilagođena dječjim ukusima, i to najviše deserti. Umjesto šećerne vune i crtića, klinci su u Per Seu na internoj televiziji mogu gledati samo drugu besprijekornu kuhinju, u Kellerovu kalifornijskom restoranu French Laundry.

View this post on Instagram

Oh joy! #PerSeKids #FirstTimers

A post shared by Per Se (@perseny) on

Kako su djeca reagirala na Kellerovu preciznu francusko-kalifornijsku kuhinju, može se naslutiti na Instagramu. Dali bismo sve da možemo čuti njihove komentare na izlazu iz Time Warner Centra, budući da vjerojatno  idući dan vrtiću nisu hvalili nijanse u Kellerovoj izvedbi ni pokazivai slike na iPhoneima. U svakom slučaju, povijest je pokazala da pravovremeno izlaganje djece Michelinovim zvjezdicama značajno razvija prehrambenu inteligenciju, a u ponekim slučajevima (Dominique Crenn, Eric Ripert, Alain Ducasse…) može i stvoriti budućeg velikog chefa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.