Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ken Friedman, vlasnik čuvenog gastropuba Spotted Pig, novi je optuženik za seksualno zlostavljanje

Val čvrsto utemeljenih optužbi za seksualno zlostavljanje širi se američkom restoranskom industrijom gotovo jednakim intenzitetom, i s jednako ponižavajućim sadržajem i detaljima, kao što je to slučaj u američkoj filmskoj i televizijskoj industriji. The New York Times prekjučer je, naime, objavio kako je deset zaposlenica Spotted Piga optužilo Kena Friedmana, suvlasnika legendarnog njujorškog gastropuba, za čitav niz uvredljivih postupaka, koji su, među ostalim uključivali lascivne SMS poruke i zahtjeve da mu žene koje rade za njega šalju svoje gole fotografije.

Ken Friedman je zasad otišao na godišnji odmor s neodređenim datumom povratka na posao. Ne zna se hoće li ostati u tvrtki, koja uz Spotted Pig, posjeduje još niz poznatih restorana poput Breslina, Tosce i John Dory Oyster Bara. Posebno je zanimljivo da je Friedmanov glavni poslovni partner žena, čuvena kuharica April Bloomfield.

U izjavi objavljenoj poslije New York Timesova otkrića, April Bloomfield, koja je optužena da je ignorirala Friedmanove zlostavljačke postupke, kaže da je u dva konkretna slučaja reagirala, ali kako zna da to nije bilo dovoljno. “Svjesna sam da smo razočarali osobe koje rade kod nas,” priznaje gospođa Bloomfield.

April Bloomfield jedna je od najpoznatijih američkih kuharica ovoga stoljeća. Dobitnica je nagrade James Beard, najuglednijeg američkog institucionalnog kulinarskog priznanja. Ken Friedman smatra se jednim od  najmoćnijih njujorških restauratera; i on je dobitnik Jamesa Bearda. Friedman i Bloomfield osnovali su Spotted Pig 2004. godine. Do danas je taj mediteranski gastropub, koji poslužuje hranu do dva ujutro, postao poznat kao jedan od onih njujorških restorana gdje redovito zalaze zaista slavne osobe.

Prema optužbama žena koje su radile za Friedmana, Spotted Pig je na prvom katu imao “sobu za silovanje”, gdje je, među ostalim, Friedmanov poslovni suradnik Mario Batali napastovao žene koje su se doimale onesviješteno. Neki od ekscesa u sobi za silovanje zabilježeni su na sigurnosnim video kamerama. Batali je zbog optužbi za seksualno zlostavljanje prije nekoliko dana napustio operativne funkcije u svojoj restoranskoj grupi.

Mario Batali morao je napustiti svoju restoransku grupu, koja uključuje legendarne restorane Del Posto i Babbo, zbog masovnih optužaba za seksualno zlostavljanje. Batali je optužbe priznao. Sada je već sasvim očigledno da je seksualno zlostavljanje masovno raširena praksa u američkoj restoranskoj industriji. U Hrvatskoj se, međutim, o seksualnom zlostavljanju u ugostiteljstvu iz niza razloga još uopće ne govori.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.