Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni chef Mario Batali upravo je napustio svoje restoransko carstvo zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Razotkrivanje seksualnog zlostavljanja širi se kao požar od industrije do industrije. Nakon izbijanja gadnog skandala u kojemu su deseci glumica i suradnica otkrile svoja mučna iskustva s producentom Harveyem Weinsteinom i mnogim drugim utjecajnim muškarcima iz filmske industrije, žrtve seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja zaposlene u galerijama, sportskim klubovima, televizijskim i novinskim redakcijama, političkim strankama…počele su izlaziti u javnost u golemom broju. Što je koštalo karijera mnoge donedavno ugledne i uspješne muškarce u tim profesijama.

Krajem listopada, slavni američki chef John Besh povukao se iz svog restoranskog carstva zbog dramatičnih svjedočenja kuharica i menadžerica o sistemskom ponižavanju i zlostavljanju žena u njegovim restoranima i tvrtkama. No, američku je scenu upravo potresao skandal još višeg profila. Mario Batali, jedan od najslavnijih američkih chefova, osnivač njujorškog restorana Babbo i američke ispostave Eatalyja, objavio je da se povlači sa svih operativnih funkcija u svojoj restoranskoj grupi, radi optužbi za seksualno zlostavljanje zaposlenica.

Jedna od svjedokinja, kuharica koja je Batalija upoznala u New Orleansu kad je imala 20 godina, izjavila je kako ju je Batali, već vidno pijan na partyju na kojemu su se sreli, nakon nekoliko minuta razgovora pozvao da radi za njega i ponudio dvostruko veću plaću od one koju je tada dobivala. Netko ga je tada gurnuo i on je polio kuharicu vinom, a onda je počeo čistiti hvatajući je za grudi. “Samo se bacio na mene, bila sam šokirana. Zapanjena, samo sam napravila korak unatrag i otišla potpuno zgađena.”  Ta je kuharica jedna od četiri žene koje Batalija optužuju za neprimjereno dodirivanje, obrazac ponašanja po kojemu je, kažu, poznat više od dvadeset godina. Tri svjedokinje radile su za Batalija. Jedna tvrdi da joj se dvije godine neprekidno prikradao iza leđa, a onda je nasilno hvatao u naručje i trljao se uz nju, druga kaže da ju je na partyju pred gostima uporno pokušavao uhvatiti za grudi. Batali se navodno ponašao toliko problematično da ga je uprava kompanije Batali & Bastianich Hospitality Group prije dva mjeseca kaznila. Batali preko te kompanije s partnerom Joem Bastianichem upravlja s 27 restorana i nizom medijskih projekata. Batali je ozbiljno upozoren u listopadu, kad se na njegovo ponašanje upravi požalila zaposlenica jednog B&B-ovog restorana. Bila to prva službena prijava zbog seksualnog zlostavljanja podnesena protiv Batalija. Uprava ga je poslala na terapiju.

Nakon što je Batali objavio da daje ostavku na sve funkcije, televizija ABC na kojoj šest godina vodi show The Chew zamolila ga je da odustane od angažmana “dok ne procijene navode protiv njega”. Batali nije demantirao optužbe, štoviše, izjavio je da one “realno opisuju njegovo ponašanje.”

“Ispričavam se svima koje sam povrijedio. Iako identiteti osoba u ovim pričama nisu otkriveni, većina izjava zaista opisuje moje postupke. Takvo je ponašanje bilo pogrešno i nemam opravdanja. Preuzimam punu odgovornost i duboko se kajem zbog boli, poniženja i nelagode koje sam izazvao svojim kolegicama, zaposlenicima, klijentima, prijateljima i obitelji. Čeka me puno rada na vraćanju povjerenja onih koje sam povrijedio i razočarao. Zato se povlačim iz operativnog vođenja svojih projekata. Ove smo restorane gradili da bi se gosti u njima zabavljali i uživali, ali moje je ponašanje otišlo predaleko. Neću ponoviti grešku. Želim da svako mjesto s kojim sam povezan bude ugodno i sigurno za ljude koji tamo rade i jedu. Znam da su moji postupci razočarali mnoge. Uspjesi u kojima sam uživao pripadaju svima u mom timu. Greške su samo moje. Ljudima koji su bili uz mene cijelo vrijeme, mojoj obitelji, partnerima, zaposlenicima, prijateljima i fanovima, zahvalan sam na podršci i nadam se da ćemo vratiti uzajamno poštovanje i povjerenje. Iduće razdoblje svog života posvetit ću tome.”

Batali ostaje vlasnik svojih restorana. Batali & Bastianich Hospitality Group više od 10 godina ima program za suzbijanje seksualnog zlostavljanja na poslu, a sada će ga pojačati vanjskim stručnjacima i istražiteljima, kako bi svi zaposlenici koji to žele mogli prijaviti i riješiti svoje slučajeve. Batali i Bastianich zapošljavaju više od 1000 ljudi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.