Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izašao je Godišnji vinski izvještaj 2017. Kulta Plave Kamenice

Kult Plave Kamenice objavljuje svoj prvi Godišnji vinski izvještaj za Hrvatsku, u kojem rezimiramo i analiziramo najvažnija kretanja u nacionalnoj vinskoj industriji.

Hrvatska su vina ove godine na relevantnim međunarodnim natjecanjima osvojila 106 medalja. Istodobno, izvoz hrvatskih vina ne raste, a pokrivenost uvoza izvozom manja je nego prije pet godina. Ne rastu ni proizvodnja vina, ni sadnja vinograda.

Domaća vinska industrija kadra je, dakle, napraviti globalno kompetetntna vina, ali ih nije kadra prodavati na globalnom trżištu ni kao nišni proizvod. Riječ je o paradoksu, koji se może pokazati fatalnim za daljnji razvoj hrvatskog vinarstva. 

Sama činjenica da se vina zbog stalno rastućeg turizma dobro prodaju u Hrvatskoj, nije razlog za dugoročno zadovoljstvo, jer vino nije proizvod koji dobro uspijeva u zatvorenim kontekstima. Vino je lokalno po karakteru ali je nužno internacionalno po kvaliteti. Stoga se po stoti put mora pokušati apelirati na državu da podrži sustavni izvoz vina i međunarodno brendiranje hrvatske kao vinske zemlje.

 GODIŠNJI VINSKI IZVJEŠTAJ 2017. MOŽETE DOWNLOADATI OVDJE. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.