Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

VINOcom je i ove godine obranio titulu najpopularnijeg zagrebačkog vinskog događaja

vinocom-2017-g

Ovoga petka i subote u zagrebačkoj Esplanadi održan je vinski festival VINOcom 2017., jedan od  najvažnijih i svakako najpopularniji zagrebački vinski događaj, koji iz godine u godinu ruši rekorde posjećenosti. Ni ovogodišnje dizanje cijene karata sa 150 na 200 kuna nije spriječilo tisuće entuzijasta da dođu u Esplanadu na kušanja vina i radionice. Naprotiv, čini se da je cijena karte na neki način filtrirala publiku, koja je ove godine, čini se, više bila fokusirana na sama vina. Na VINOcomu je sudjelovalo dvjestotinjak izlagača s novim i najpoznatijim berbama i etiketama, među kojima su redovno gotovo svi relevantni hrvatski vinari i vinari iz regije koji osobno prezentiraju svoja vina. Gastro program nikad nije bio jača strana VINOcoma a tako je bilo i ove godine. 

U Smaragdnoj dvorani predstavljena je nova berba superpopularnog Badelova Korlat Boutiquea koji ove godine na tržište izlazi s 15 tisuća boda, te Korlat Merlot 2014. i Sauvignon 2016. vinarije Daruvar. Dosta velika gužva stvarala se oko štanda vinarije Tomac, zbog njihova raritetnog Rosea koji je, kako je naglasio Tomislav Tomac, još u tesetnoj fazi. Očekivano veliki interes izazvale su nove graševine Iločkih podruma i kutjevačke, dok su najveći istarski hitovi među publikom bili Benvenutijeva malvazija 2016. Radovanov sauvignon. Vinarija Duboković predstavila se sa svojim plavcem malim 2718 i etiketom Terra madre. Festival VINOcom od svojih početaka, kada ga je u Zagrebu pokrenuo profesor Ivan Dropuljić, jedan od autentičnih fenomena hrvatske vinske scene. Izvrsna organizacija, vesela atmosfera i entuzijazam izlagača uz zaista atraktivne radionice ključni su faktori dugovječnosti ove manifestacije.

#firstwinein #vinocom ( photo by @tina__h_ )

A post shared by @ zadandkleosmommy on

#vinocom

A post shared by Sanja Muzaferija (@sanjamuzaferija) on

Među radionicama su se ove godine izdvojili vertikalno kušanje Chateau Latoura od berbe 2004. do 2008.,zatim workshop posvećen Taittingeru na kojem su se mogli probati i bijeli i ružičasti Comtes de Champagne, panel o engleskim pjenušcima pdo vodstvom londonskog sommeliera Marija Tomekovića, kušanje uglednog bordoškog proizvođača Gruaud –Larose čija se vertikala proteže sve do 1979. godine, te domaće radionice Tomčevin vina iz Amfore, upoznavanja s Krauthakerovom arhivom i Feravinova panela o frankovki. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

VINOcom je i ove godine obranio titulu najpopularnijeg zagrebačkog vinskog događaja

by Filip Rosandić time to read: 2 min