Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Feravinova radionica o frankovki pokazala je velik potencijal te nedovoljno popularne sorte 

feravino-frankovka

U nizu radionica koje su se u petak održavale na VINOcomu, osobito je dobro bio posjećen masterclass o frankovki. U Esplanadinom se podrumu okupilo pedesetak ljudi koji su entuzijastički raspravljali o toj važnoj sorti, dok su kušali  stilski vrlo različita izdanja Feravinovih frankovki. Najsnažniji je dojam svakako ostavila frankovka iz 2006. Ona danas miriše po humusu i uvelom šumskom lišću, ali je zadržala još puno crnog i crnog voća, i one tipične začinsko herbalne elemente po kojima se ta sorta lako prepoznaje.

Na okusu je linearna, puna, bez šupljina na srednjem nepcu, s čokoladno voćnim aftertasteom. No, dvije značajke koje zaista impresioniraju jesu tekstura i svježina. Feravinova frankovka svilenkasta je poput vrlo dobrog odležanog crnog pinota, mekana, podatna i topla, dok je svježina drži živom i vibrantnom. Tko god je odabrao ovo izvrsno vino za jučerašnji Feravinov masterclass, učinio je veliku stvar za afirmaciju frankovke, jer je pokazao kako dobro vina tog izvrsnog grožđa mogu odležavati.

Osim frankovke iz 2006. kušali smo zabavnu Mladu, koja je buteljiraa prije manje od mjesec dana, pa Feravinove favorite Diku i Miraz, te vrlo, vrlo dobar Cuvee iz 2015. koji se sastoji od 50 posto frankovke, te od cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota. 

Frankovka u Austriji već dvadesetak godina daje velika vina, koja na svjetskom tržištu postižu visoku cijenu. Kod nas bi, pak, frankovka trebala postati crveno lice Slavonije i Podunavlja, identitetska sorta, kakva je već dugo graševina među bijelim grožđem. Stoga Feravinovu kampanju za afirmaciju frankovke treba srdačno pozdraviti. Masterclass frankovki u Esplanadi kompetentno i šarmantno vodili su sommelier Mario Meštrović i Marijan Knežević, glavni enolog Feravina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.