Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Restoran Xató 23. studenog priređuje posebnu večeru s maslinovim uljima sjajnog Duilija Belića

U četvrtak 23. studenog u 20 sati, u zagrebačkom restoranu Xató chef Tvrtko Šakota zajedno s jednim od vodećih istarskih maslinara Duiliom Belićem priređuje zanimljivi novi format večere. Šakota i tim Xata kuhat će deset slijedova uz deset Belićevih maslinovih ulja. Belićeva ulja, kako nam je objasnio Šakota, u jelima će koristiti u različitim formama,kao sastojke i za završavanje jela.

Duilio Belić, bankar po profesiji, jedan je od pionira proizvodnje monosortnih maslinovih ulja u Hrvatskoj. Njegov je frantoio prije gotovo dvadeset godina postavio standarde za ulja koja idu uz krvave steakove, dok je bjelica prepoznata kao idealan partner crnoj gorkoj čokoladi. Kolekciji od desetak izvrsnih monosortnih ulja i kupaži Selekcija koja se godinama nalazi na stolovima prestižnih hrvatskih restorana, Belić je od prošle je berbe dodao i maurino.

Belićeva večera u Xatu izvrstan je primjer  gastoronomske valorizacije istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, ali i vrhunskih ulja iz drugih dijelova Hrvatske. Vodeći svjetski maslinarski autoriteti Istru već  nekoliko godina zaredom proglašavaju najboljom maslinarskom regijom na svijetu. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Belićeva izrazito karakterna ulja funkcionirati u modernom  rukopisu Tvrtka Šakote. Cijena večere je 450 kuna po osobi. Ostale informacije o večeri možete potražiti na Facebook profilu Xata.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Restoran Xató 23. studenog priređuje posebnu večeru s maslinovim uljima sjajnog Duilija Belića

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min