Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kozlovićeva Santa Lucia iz 2015. zapravo je prvi hrvatski Puligny Montrachet

santa-lucia-kozlovic-2015

Gianfranco Kozlović za novu malvaziju Santa Luciu nije promijenio samo bocu, koja je sada burgundska. Gospodin Kozlović burgundizirao je i stil jednog od najcjenjenijih istarskih i hrvatskih vina. Santa Luciu iz 2015. prvi smo put probali u Kozlovićevom društvu u veljači ove godine, dok je bila još sasvim nedovršena, ali je pokazivala supstancijalni potencijal za promjene. Usput smo s najuspješnijim istarskim vinarom koju minutu raspravljali o daljnim smjerovima razvoja malvasie istriane.

Santa Lucia iz 2015. koji smo u donekle završenom izdanju pili jučer u Johnsonu, upućuje na jedan od mogućih pravaca stilizacije odležanih malvazija. Ona je bogata, kremasta, uljasta i baš savršeno glatka, a istodobno živčano svježa i mineralna: tako načelno opisujemo teksture i strukture vina iz Puligny Montracheta. Važno je što je Santa Lucia i u ovom žanrovskom zaokretu ne samo zadržala, nego i naglasila tipične sortne značajke poput aroma akacijina cvijeta i bijelih bresaka, kao i laganu bademastu gorčinu na okusu.

Santa Lucia iz 2015. svakako je jedno od najboljih hrvatskih vina koja su se ove godine pojavila na tržištu. Ono je intenzivno, graciozno, stilski hrabro i tehnički besprijekorno. Vidjet ćemo hoće li burgundska aureola ovog sjajnog vina utjecati na druge istarske proizvođače zrelih malvazija.

Gastropreporuka Santa Lucia iz 2015. sjajno se slagala sa škampima, palamidom, šanpjerom i dondolama u Johnsonu. Preporučili bismo je uz sve velike ribe, rakove i vrhunsku piletinu, ako je bilo gdje možete nabaviti.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.