Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U subotu smo kušali novu izvrsnu diverziju iz repertoara gerilske tvrtke Hidden Wines i underground vinskog bara Bastion

Prošli nam je tjedan spletom okolnosti protekao u znaku Južnog Tirola i bijelog pinota. Prvo smo u četvrtak u vinoteci obitelji Dusper probali klasična vina Elene Walch, među kojima je briljirao bijeli pinot Kristallberg, da bi dva dana kasnije, u subverzivnom kafiću Bastion u Masarykovoj, kušali još tri vina iz Alto Adigea. Ovaj se put radilo o buteljkama vinarije Gump Hof koju vodi Markus Prackwieser, jedan od proroka prirodnih vina u Južnom Tirolu.

Prackwieserovi vinogradi posađeni su na nadmorskoj visini od 400 do 550 metara, izloženi su vjetrovima, što znači da su zaštićeni od vlage, i izgledaju prilično senzacionalno, osobito po zimi, pod snijegom. Prackwieserov podrum uklesan je u same stijene, a originalno imanje potječe još iz 1546. godine. Gump Hof proizvodi desetak vina, od kojih je Hidden Wines, jedina zagrebačka gerilska vinska tvrtka, koja uvozi uglavnom nekomercijalna ali izrazito originalna i karakterna vina, zasad predstavila samo tri.

Sva su tri vrijedna komentara. Vernatch iz serije Mediaevum lagano je, veselo, voćno crveno vino koje, kako piše negdje na internetu, predstavlja sve ono što bi beaujolais želio biti, ali mu zbog pretjerane komercijalizacije nikako ne uspijeva. Riječ je o jednom od najzabavnijih crvenih vina koje smo kušali za dugo vremena, ali koje ipak nije posve frivolno, nego je u svoje arome i okuse uspjelo ugraditi više prepoznatljivih, čistih , lijepih elemenata, s naglaskom na marasku na aftertasteu. Vernatch je inače poznatiji pod imenima schiava i trollinger. Riječ je o najzastupljenijoj crnoj sorti u Alto Adigeu.

Sauvignon iz serije Praesulis najmanje nas se dojmio (baš kao i sauvignon Elene Walch). Činilo nam se da je riječ o pomalo bezizražajnom vinu, kojem međutim ne možemo odreći perfektnu strukturu i gustu, plemenitu teksturu. Weissburgunder (bijeli pinot) iz iste serije neusporedivo je impresivniji: izrazito je mineralan, intenzivan, prepun cvjetnih , ali i distinktivnih povrtnih aroma, s vrlo dugim okusom.

Alto Adige jedno je od vodećih svjetskih vinogorja za bijeli pinot. Moramo priznati da smo uživali što smo u tri dana kušali dva zaista izvrsna pinota (Gump Hof i Elena Walch) iz dvije različite škole vinske filozofije. Alto Adige spada, ponovimo, među kvalitativno najvažnije talijanske vinske regije. Istodobno, cijene većine vrhunskih vina iz Alto Adigea posve su umjerene u usporedbi s Pijemontom i Toscanom.

Nadamo se stoga da će se i neka druga vina iz Južnog Tirola, uz već davno etablirane buteljke Cantine Terlano, probiti do naših restoranskih vinskih lista.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.