Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinotrade obitelji Dusper uvezao je nekoliko izvrsnih vina Elene Walch iz Alto Adigea

Elena Walch obiteljska je vinarija iz Alto Adigea, jedne od najuzbudljivijih talijanskih vinskih regija. Vinarija je dobila ime po arhitektici, koja se udala u staru vinogradarsku obitelj. Posao danas vode njene kćeri Karoline i Julia. Imanje Elene Walch obuhvaća šezdesetak hektara, uključujući i neke od najprestižnijih položaja u Alto Adigeu, u blizini mjesta Tramin (iz kojeg ne potječe traminac, kao što se često pogrešno misli). Vina s etiketom Elena Walch već su davno stekla iznimno visoki međunarodni renome, pa stoga veseli što su se zahvaljujući obitelji Dusper i njihovoj tvrtki Vinotrade, napokon pojavila i u Hrvatskoj.

Elena Walch sa kćerima Karolinom i Julijom

Ovih smo dana u Vinotradeovoj vinoteci u Vlaškoj kušali nekoliko buteljki Elene Walch. Počeli smo s bazičnim bijelim pinotom iz 2016. godine, koji je neobično pun i bogat za rang cijena od oko stotinjak kuna, i koji svojim cvjetno-biljnim aromama podsjeća zašto smo svojedobno voljeli tu danas pomalo zaboravljenu sortu.

Zatim smo kušali izvanredni traminac iz iste berbe. Mirisni traminac Elene Walch gotovo je potpuno suh (sadrži tek 2,5 grama šećera), neprimjetno alkoholan, uobičajeno aromatičan (ruže, začini, liči), ali elementi koji ga čine jedinstvenim jesu, zapravo, dramatična svježina i mineralnost, značajke koje načelno ne očekujemo od traminaca.

Kombinacija sortne aromatičnosti i planinske svježine, s dugim mineralnim završetkom, čine ovo vino idealnim za jako začinjenu hranu. Zagrebački azijski i fusion restorani trebali bi ga svakako uvrstiti na svoje karte. Na kraju smo otvorili buteljku bijelog pinota Kristallberg koji redovito i svugdje, pa i kod Roberta Parkera , dobiva 90 i više bodova. Kristallberg, koji djelomično dozrijeva u akaciji a djelomično u hrastovim bačvicama, izvanredno je vino, punog okusa, dugog trajanja, kristalne strkuture i neobične teksture: ono je istodobno uljasto i zrnato.

Sjajni Kristallberg, još mineralniji od traminca, s vrlo kompleksnim bouquetom, dokaz je kakve sve rezultate bijeli pinot može postići u odgovarajućem terroiru i uz pažljivu i nadahnutu vinifikaciju. Pomalo nam je žao što skupa s bijelim vinima Vinotrade nije uvezao i lagrein, originalnu, kaktad neodoljivu crnu sortu koja je u Hrvatskoj prisutna tek povremeno, zahvaljujući idealističkim akcijama gerilaca iz zagrebačke tvrtke Hidden Wines .

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.