Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Decanter je objavio ljetni vodič kroz dalmatinske vinarije. Evo tko je na listi

peljesac-vinogradi

U ovogodišnjem ljetnom vodiču za Hrvatsku, Decanterov kolumnist, specijalist za prirodna vina Simon Woolf, predlaže dalmatinsku turu od Splita do Dubrovnika s fokusom na otoke. 

Njegove preporuke počinju s Korčulom i “istinskim kuriozitetom, ženskim cvjetnim Grkom koji raste samo u Lumbardi, preživljavajući zahvaljujući Plavcu. Grk daje vina punog tijela i medne radosti”, piše Woolf, preporučujući vinarije Bire i Zure. Slijedi Vis, s vinarijom Antonija Lipanovića čija vina “spajaju izvanrednu svježinu s profinjenošću Plavca malog koji raste na pješčanom tlu otoka. Njegova Vugava je također za preporučiti, kao i posjeta Lipanovićevoj jedinstvenoj vinariji smještenoj u bivšem vojnom bunkeru ukopanom u brdo”Druga preporuka je Rokis, mail  organski proizvođač sa svojim lakopitkim Plavcem “u kojemu je najbolje uživati u njihovoj sjajnoj rustikalnoj konobi”

Svaka vinska tura po Dalmaciji, piše Woolf, mora uključiti dan istraživanja Pelješca, poluotoka najboljih položaja Plavca malog, Dingača i Postupa. “Loze se drže za strme stjenovite padine i doslovno se peku na ljetnom suncu. Rezultat su obično vina ekstremnih alkohola, moćna i ponekad poluslatka. U pravilu, izbjegavajte sva vina koja na etiketi imaju magarca”

Vinarija obitelji Bura Mrgudić prva je preporuka za tradicionalni Dingač. “Njihova vina su moćna i kompleksna ali elegantna, što nije lako postići kad alkohol često prelazi 16 posto.” Za lakše, nijansiranije plavce Decanter preporučuje Milošev Stagnum.

Decanterove preporuke za restorane i vinoteke u Dalmaciji uobičajeno su neinformativne. Decanter u svojim turističkim reportažama često nije odveć relevantan. Za razliku od tekstova o vinu, Decanterove je turističke tekstove bolje shvaćati kao tipičnu britansku ekscentričnost nego kao ozbiljne preporuke.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.