Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Otkrili smo prvu hipstersku konobu u Istri

Mladi Stefano Mužina, nema ni 28 godina, polako postaje jedan od pokretača moderne istarske restoranske i hotelske scene. Mužina je direktor novog rovinjskog hotela Delfin i vlasnik Katalyme, vile i restorana u Kanfanaru, odmah kraj skretanja za Limski fjord. Mužina u četvrtak otvara i tapas bar na rovinjskih tržnici.

Katalyma se odlikuje lijepom, visoko estetiziranom vrtnom arhitekturom koja okružuje solidno veliki bazen i kamene kuće. Restoran je neobično moderno postavljen za unutrašnjost Istre, pa već čistim, urednim, nemasivnim izgledom redefinira predodžbu o tipičnoj istarskoj konobi. Izbor glazbe u Katalyni prilično je nevjerojatan: uz kunića smo slušali White Rabbit, uz pršut Day in the Life, a uz boškarina Born to be Wild. Meni je konvencionalan, logičan i ne odveć uzbudljiv, ali su zato pojedina jela zaista izvrsna. Pršut, kojeg proizvodi gospođa iz okolice Pazina nije preslan kao većina hrvatskih pršuta, nego slasno sladak. Riječ je o jednom od najboljih domaćih pršuta koje smo dosad probali.

     

Terina od kunića bila je tehnički perfektna, ali pomalo bezizražajna, dok su sipice s nevjerojatno mekanim krakom hobotnice mogle biti najbolje jelo večeri. Dok nismo dobili klasični žgvacet od boškarina s fužima, koji je promijenio definiciju tog inače pomalo dosadnog jela. Fuži su bili perfektno kuhani, ali recimo da se to očekuje. Govedina je bila meka poput maslaca: jest da je fraza, ali je sasvim točna. No, duljina okusa šuga glavna je značajka tog sjajnog jela. Katalyma je vjerojatno najmodernija konoba u unutrašnjosti Istre. Istri bi vrlo dobro došlo još mnogo takvih restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.