Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Isprobali smo kako se Adriana, vino dizajnirano za restorane i hotele, zapravo slaže s hranom

adriana-g

Adriana, nova linija vina porečke Lagune, prvi je veliki domaći vinski projekt namijenjen isključivo restoranima i hotelima.Adriana se,d dakle, ne može kuptii u trgovinama. Budući da je njihova primarna uloga gatronomska, zanimalo nas je, kako se vina s etiketom Adriana ponašaju u društvu hrane, pa smo ,poslije trodnevnih kušanja došli do sljedećih rezultata/preporuka.

1.ADRIANA MALVAZIJA 2016

Adriana Malvazija vino je koje kombinira voćnost i prilično čvrstu, lagano mineralnu strukturu. Ono je podesno za riblja predjela i za glavna riblja jela, ali i za pojedine klasične međunarodne recepte.

Hladne ribe i školjke

Adriana Malvaziju prvo smo kušali uz dimljeni losos s koprom, jer nas je zanimalo može li podnijeti hranu takve snage i aromatičnosti; fino je prerezala lososovu masnoću, i nije se izgubila. Zadržala je karakter i uz nigiri s tunom žutoperkom, kao i uz konzervirani file tune s Belićevom rosuljom, avokadom i svježim bosiljkom.

Kamenice, dagnje  i jakovske kapice njeni su očekivani partneri.

Razne kuhane i pečene ribe

Drugi zanimljiv test bio nam je tajlandski curry s brancinom, koji zapravo traži snažnije ili bar aromatičnije vino. Zanimljivo je, međutim, da je ova malvazija sasvim solidno podnijela i tako jako začinjeno jelo te je efikasno ublažavala ljutinu currya. 

https://www.instagram.com/p/BRjPfGNjYjg/


Bijelo vino  koje se ne izgubi u dodiru s curryem, lijepo će se složiti s nježnije obrađenim ribama, bilo da je riječ o friganju male plave ribe, o lignjama i hobotnicama, o velikim ribama na gradelama, ili o poširanim ili pečenim fileima bijele ribe.

Klasični recepti

https://www.instagram.com/p/BRLuSuNg0Jk/

Naposljetku, Adrianu smo sinoć kušali uz klasično pripravljenu carbonaru s kojom je išla baš izvrsno, što znači da se može posluživati uz niz drugih bijelih umaka, kao i uz rižoto: onaj s divljim šparogama, koje su ovih dana preplavile naše tržnice, osobito se preporučuje.

Osim toga, od jučerašnejg su nam ručka ostali u sjećanju okusi i tekstura juhe Dubarry; čini nam se da Adriana mogla vrlo dobro funkcionirati i u tom kontekstu (premda smo mi uz Dubarry pili Louis Barthelemy Brut).

2.ADRIANA ROSE 2016.

Adriana Rose tipično je vino za laganiji ljetni roštilj: razveselit će piletinu na roštilju, vjerojatno dobro podnosi i svinjske kotlete i vratinu, a sigurno se može piti uz burgere. Međutim, možda i zbog boje, kušajući ovaj rose, napamet nam je pala salata Niçoise. Iduća prirodna opcija su pizze, zbog Adrianinog osvježavajućeg učinka.  Prije mnogo godina, kad smo tek otkrili zaista iznimno ugodan efekt rosea na dobru pizzu, bili smo nagovorili vlasnika Karijole da na svoju, onda vrlo kratku vinsku kartu, stavi i Kupljenov Rose Modri Burgundac, pa smo cijelo ljeto uživali u pizzi i ružičastom vinu.

3. ADRIANA CABERNET SAUVIGNON/MERLOT 2015.

Adrianin crni cuvee jedno je od ne baš čestih naših crnih vina dovoljno umjerenih i svježih da bi se fino slagala sa suhim mesom. Kušali smo ga uz drniški pršut, bresaolu i Baranjski kulen, i uz sva je tri slučaja sasvim dobro funkcionirao. Tamno pečeno meso, i tamni umaci poput dobrog bolognesea, ovdje se podrazumijevaju, no nama se osobito svidio uz pečeni file lososa. Svježa crna vina, naime, zaista dobro idu uz ribu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.