Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U povodu otvaranja El Tora u Šubićevoj sastavili smo povijesnu listu zagrebačkih steakhousea

steakhouse-g

Ovih se dana otvara El Toro, klub i restoran obitelji Šelendić, u velikom dvoetažnom prostoru u Šubićevoj ulici, blizu zagrebačkog Kvaternikova trga. Jedan je etaža posvećena clubbingu, dok je na drugoj smješten trenutno jedini zagrebački steakhouse, s latinoameričkim naglaskom, budući da će osim steakova držati tacose i tamalese. Prilično je neobično da u Zagrebu već pet godina ne postoji klasični kvalitetni steakhouse, s obzirom da je riječ o jednom od prvih specijaliziranih restoranskih žanrova koji su uopće došli u grad i to još početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća

Jedan je od razloga za takvo stanje u općenitoj žanrovskoj nesegmentiranosti zagrebačke i hrvatske restoranske industrije, a drugi u činjenici da neki od vodećih zagrebačkih restorana, poput Mana u Medvedgradskoj, Okrugljaka ili Baltazara imaju  posebne liste steakova koje su početkom ovog desetljeća, kad su se Hrvati tek počeli navikavati na odležanu govedinu, bile prilično ekstenzivne. U svakom slučaju, otvaranje El Tora dobrodošao je znak vitalnosti i žanrovske različitosti na zagrebačkoj gastrosceni. Donosimo kratak povijesni pregled razvoja ovog visokoproteinskog restoranskog žanra u glavnom gradu. Osim restorana koje smo ovdje naveli, postoji još čitav niz lokala koji koketiraju s formatom steakhousea, ali su svojim sadržajem odveć beznačajni da bismo ih spominjali.

KRONOLOŠKA LISTA ZAGREBAČKIH STEAKHOUSEA

1. Argentinski restoran Phoenix, Jurišićeva –  sredina 80-tih

Phoenix je počeo kao prvi hrvatski kineski restoran, da bi se nakon nekoliko godina pretvorio u argentinski steakhouse, s jelovnikom napravljenim prema svim pravilima žanra. Osim niza steakova, Phoenix je nudio empanade, krumpire u foliji s vrhnjem, briljantna teleća rebra i roastbeef. Početkom devedesetih pretvorio se u meksički restoran, koji je nažalost bio prilično grozan, budući da je vlasnik, pokojni Vebi Velija, svoje glavne poslovne interese već bio preselio u Albaniju.

2. Zrinski, Frankopanska – sredina 80-tih

Zrinski je nastao kao svojevrsni eho Phoenixova uspjeha. Zrinski je posluživao fenomenalan roastbeef, i desetak vrlo solidnih steakova za ondašnje kriterije, kad nismo znali ništa o black angusu, charolaisu ili kobeu. Trajao je vrlo kratko.

3. Črni bik, Gračanska cesta – 80-te i početak 90-tih godina

Črni bik prvi je zagrebački restoran koji je postao poznat po T-bone steakovima. Iz današnje nam se perspektive Črni bik doima kao mala prigradska gostionica, no u osamdesetim je godinama bio itekako atraktivan. Kasnije se u toj podsljemenskoj kući izmijenilo niz restorana od kojih je zadnji, istarski, prestao raditi prije tri ili četiri godine.

4. Opatija, Bukovačka – 90-te godine

Opatiju su u drugoj polovici devedesetih otvorili povratnici iz Njemačke, koji su se ondje također bavili steakhouseima. Opatija nam je ostala u sjećanju po nizu neobičnih afričkih memorabilija (ne znamo jesu li ih u međuvremenu makli) kao i po relativno niskim cijenama za dosta jestivu govedinu. Opatija i danas radi, a cijene su i dalje više nego prihvatljive.

5. Mu, Vukovarska – 2000-te

Mu je bio prvi moderni steakhouse u Hrvatskoj. Njihovi steakovi bili su atraktivno izloženi, ponuda je obuhvaćala više vrsta mesa uključujući i wagyu, a prilozi su pripravljani po uzoru na klasični američki steakhouse. Osim steakova Mu je držao vrlo solidan tartar biftek i izvrsne pljeskavice. Nažalost, Velika kriza desetkovala je Muovu publiku, pa se lokal morao zatvoriti 2012. godine.

6. Black Rock, Savska – 2000-te

Black Rock bio je toliko žestoko reklamiran, da ga u ovom pregledu naprosto ne možemo izbjeći. U Black Rocku sami ste mogli peći steakove na komadu vruće vulkanske stijene, koji su vam donijeli na stol. Radilo se, naravno, o naizlged zgodnom a zapravo banalnom vicu, koji nije imao veze s ozbiljnom gastronomijom. Samo meso, međutim, nije bilo loše. Katkad je, dapače, bilo izvrsno. Black Rock ispuhao se za nekoliko godina. Danas je taj prostor kraj Cibonine dvorane sablasno prazan.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.