Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dobra vina ponovo se otvaraju na proljeće u središtu Zagreba

tasting-felluga

Danas, 31. prosinca zadnji je radni dan vinoteke Dobra vina u zagrebačkom Green Goldu. Restoran Dobra vina, poznat po popularnim i cijenjenim vinskim večerama, zatvorio se sedam dana ranije. Pošto smo prije nekoliko dana objavili vijest o zatvaranju zagrebačkih Dobrih vina (riječka ekspozitura normalno nastavlja poslovati), dobili smo niz upita o budućnosi tog podjednako demokratskog i elitnog vinskog dućana.

Koliko nam je poznato, Dobra vina trenutno traže novu lokaciju u Zagrebu, ali s obziorm na loše iskustvo u Green Goldu, nipošto u shopping centru: željeli bi normalnu trgovinu u koju se ulazi s ulice, u širem središtu grada. U idućih nekoliko mjeseci u Zagrebu bi se, dakle, trebala otvoriti nova vinoteka Dobrih vina. A danas, u sjećanje na stara Dobra vina, objavljujemo fotografije s njihovih zaista legendarnih vinskih večera. U organizaciji Damira Horvata, u Dobrim su vinima održane ukupno 234 vinske večere, uglavnom srijedom. Ciklus vinskih večera u Dobrim vinima započeo je gostovanjem Vlade Krauthakera, da bi, kako i treba, završio Krauthakerovom prezentacijom vrlo rijetkih i uglavnom nedostupnih berbi iz njegove privatne zalihe, u prosincu 2016. godine.

Luciano Begnoni, Santa Sofia

    

Dobra vina za svoje su vinske večere dobile nagradu Bijeli grozd

 

Martin Tesch

  

Budući da je Vlado Krauthaker jedan od najvažnijih hrvatskih vinara, sasvim je logično što se cijeli jedan ciklus u djelovanju Dobrih vina zaokružio njegovim večerama. Ove su godine, pred osamdestak ljudi, u Dobrim vinima među ostalim gostovali Luciano Begnoni, suvlasnik i winemaker Santa Sofie, uglednog sjevernotalijanskog specijalista za amarone, pa Filippo Felluga, sin nedavno preminulog Livija Felluge, utemeljitelja modernog sjevernotalijanskog vinarstva, pa Martin Tesch, revolucionarni proizvođač rizlinga iz Nahea, pa briljantna Francisca Van Zeller koja s ocem proizvodi neka od najboljih portugalskih suhih crnih vina, pa jako dobra Vina Tonković iz Bačke… Zaista ne znamo niti jedno drugo mjesto u Hrvatskoj koje je ugostilo toliko važnih europskih vinara.

Francisca Van Zeller

 

Vlado Krauthaker

 

Filippo Felluga

         

Thomas Klinger, vinarija Willy Bründlmayer

Stoga je više nego zasluženo što su Dobra vina ove godine dobila posebnu nagradu Bijeli grozd za organizaciju svojih vinskih večera na kojima su se, naravno, redovito pojavljivali i skoro svi vodeći hrvatski vinari. Naposljetku, valja još jednom naglasiti kako su Dobra vina jedini hrvatski nositelj Wine Spectatorova priznanja Award of Excellence za izuzetnu vinsku listu. U idućem će se razdoblju Dobra vina, koja uvoze niz klasičnih svjetskih brandova (Ca’del Bosco, Bründlemayer, Felluga, Louis Jadot, Zindt Humbrecht, Van Zeller i niz drugih), koncentrirati na distribuciju vina hotelima i restoranima, kao i na lansiranje nove zagrebačke vinoteke.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.