Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Srijeda 1. lipnja u Zagrebu. Dan velikog prosvjeda I sjajnih pjenušavih vina

dobra-vina-ca-del-bosco

S pjenušcem na prosvjed vjerojatno ne zvuči kao uobičajeni moto ulične demokracije, ali nam se baš to dogodilo ove srijede. Prvo smo u Dubavkinom putu bili na decentoj prezentaciji izvanrednih šampanjaca Jacquesson (o čemu ćemo detaljnije izvjestiti u petak). Zatim smo otišli na veličanstveni nadpolitički miting na Trgu bana Jelačića, da bismo se zatim kroz žestoku gužvu probili do Green Golda, gdje se u Dobrim vinima održavala večera Ca’del Bosco, jedne od najboljih talijanskih šampanjerija.

Ca’del Bosco vodeći je proizvođač u Franciacorti, apelaciji u Lombardiji gdje se od chardonnaya, bijelog i crnog pinota proizvode luksuzna i plemenita pjenušava vina. Cijela Franciacorta obuhvaća nešto više od 2000 hektara pod vinovom lozom, od čega čak 220 hektara pripada Mauriziu Zanelli, osnivaču Ca’del Bosco. Još jedna rasprodana večera u Dobrim vinima počela je bazičnim pjenušcem Cuvée Prestige, što smo ga nedavno recenzirali. Cuvée Prestige predstavlja izvrsnu vrijednost za novac, jer kvalitetom može konkurirati nizu temeljnih šampanjaca, poput Veuve Clicquota ili Moët et Chandona, ili Laurent Perriera, jeftiniji je pedeset do sto kuna.

Saten i Carmenero

Uslijedilo je mirno vino, Curtefranca Bianco, temeljeno na chardonnayu, izrazito svježeg karaktera i dojmljive elegancije. Zatim smo kušali saten iz 2011. godine. Saten je posebna kategorija pjenušaca iz Franciacorte, s dvije specifične značajke. Saten je uvijek blanc de blancs, i saten se odlikuje nižim pritiskom od većine pjenušaca proizvedenih šampanjskom metodom: umjesto šest bara, satenov pritisak iznosi 4,5 bara. Saten je jako podigran, kompliciran i zapravo zahtjevan pjenušac, koji kombinira mekoću teksture s kompleksnim bouquetom. Poslije satena kušali smo dva crna vina, od kojih je Carmenero iz 2008. godine ostavio izvanredan dojam: riječ je o vinu neobičnih, pomalo divljih aroma, opake vibrantnosti i energije, još mladom za svoje godine. Carmenero je proizveden od bordoško čileanske sorte carmenere, koja se, načelno ne uzgaja u tom dijelu italije.

Večera u Dobrim vinima, tijekom koje je grupa mladih žena slavila rođendan, završila je atraktivnim ružičastim pjenušcem iz linije Prestige. Povratak vinarije Ca’del Bosco na hrvatsko tržište značajna je događaj za sve ljubitelje vrhunskih pjenušavih vina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.