Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj Facebook komentar vlasnika bistroa Pod zidom zapravo je odličan vodič za hranu na adventu

advent-janes

 

Uoči otvaranja zagrebačkog adventa Kult Plave Kamenice objavio je listu 9 opakih stvari koje bismo željeli vidjeti i probati u gastronomskoj ponudi ove godine, stvari poput svježih kamenica, koktela, premium pića, sushija, zimskih sladoleda, koje bi digle kvalitetu dosad banalne adventske ponude koja se svodila uglavnom na kobasice, kuhano vino i fritule. Postao je to jedan od najpopularniijh postova koje smo ikad objavili, što dovoljno govori o potrebi publike za pametnijom i ambicioznijom ponudom hrane na adventu. Nedavno smo, na polovici adventa, izdvojili 6 najatraktivnijih kućica, koje su donijele najveći kvalitativni pomak u ponudi. Vlasnik bistroa Pod zidom Borna Janeš u utorak je u postu na Facebooku objavio svoj komentar ponude, iz kuta profesionalca restoranske industrije i građana koji svakodnevno obilazi adventske trgove.

“Koliko čujem i čitam, mišljenja o ovogodišnjoj verziji adventa su podijeljena i dosta se raspravlja, ali za mene nema dvojbe; ove godine Zagreb ima daleko najbolji advent do sada i postavio je ljestvicu jako visoko”, napisao je Janeš, “Iako mi se čini da ugostitelji s obzirom na povišene cijene kućica i njihov broj koji se utrostručio neće profitirati kao lanjskih godina, posjetitelji sigurno hoće, jer tržišna utakmica je ove godine natjerala ugostitelje da se više potrude i ponuda je stvarno genijalna”. Janeš zaključuje da se Zagreb zahvaljujući javnim i privatnim projektima i investicijama pretvorio u vrlo atraktivnu ljetnu i zimsku turističu destinaciju. ” Grad…je prepun turista koji na svakom uglu slikaju selfije, restorani su puni, klubovi su puni, dućani su puni, do Sesveta nema niti jedan slobodan krevet za najam, sezona kao da ni ne prestaje. Jedan jako dobar ogledni primjer razvoja turizma u HR…nazad više ne idemo,” zaključio je Janeš. U nastavku posta izdvojio je svoje favorite, u listu koja funkcionira kao sjajan vodič kroz hranu na zagrebačkom adventu.

 

EUROPSKI TRG I KURELČEVA

Bota Šare – od petka se priča o svježoj divljoj jadranskoj tuni koju su donijeli na štand, radili sashimi steakove i “jedan od najboljih tuna tartara.”  Bota Šare na adventu se inače izdvaja svježim kamenicama i toče Tomac Millenium “po vrlo korektnoj cijeni”.

Bistro 75 – “Standardno dobar” pulled pork sendvič i kućica Vino i Ino

Cheese bar -“odlična comfort food ponuda” sarmi, krvavica, bunceka i hladetine i dnevno jelo svaki dan.

GINgle Bells – odlična ponuda premium ginova i tonica

Bubbles & Food – dosta dobra ponuda pjenušaca i vina na čaše

Berlin – “već je hit godine sa svojom ponudom kobasica”. 

 

GORNJI GRAD

Mundoaka – “šiš od junetine je must try”, prilozi i začini “genijalni”

Gavella – buncek, čvarci i sarma u šlafroku

 

TOMIĆEVA

Vrata Kornata – “možda najbolja hrana na cijelom adventu”. Ribarska jota, janjetina s bižima, bakalar sa slanutkom… ponuda vina “dobra ali malo preskupa” uključuje Bibich, Rizman na čaše, čak i Bas de Bas na butelju.

Vodnjanka – Medeina Punta Greca na čaše i fini istarski zalogaji.

Chef’s House – gostuju najjači hrvatski chefovi, sve je vrijedno probati. 

 

ZRINJEVAC-STROSS-TOMISLAVAC

Stara Preša -standardni hit ovog poteza, domaća hrana i kuhana vina

Binimoto – lanjski hit iz Kurelčeve sa chefov Vidom Nikolićem koji je osobno radio svaki dan, “najbolji ramen u gradu” koji se inače može pojesti u Timeu. Ove godine na Zrinjevcu nema Nikolića ni ramena, ali ponuda je dobra

Trdelnik na Strossu – “klasik zbog kojega su se godinama pohodili adventski sajmovi u Beču i Pragu”

Soparnik na Strossu

Sendvič od sporo kuhanog junećeg jezika na Tomislavcu – “odlična ideja ali nedorečena izvedba”

Bubbles&Dogs – nekoliko prosseca, šampanjaca i pjenušaca na čaše

Vivat Bubbles Bar – “vrlo sigurno mjesto za popiti čašu dobrog vina”.

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.