Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

9 opakih stvari koje bismo željeli vidjeti i probati na zagrebačkom Adventu

advent

Ovogodišnji Advent, koji počinje za nekoliko dana, bit će još veći, spektakularniji, zabavniji i tako dalje i tako dalje, nego lanjski, koji je zaista fenomenalno uspio.

Adventski zagrebački festival valja podržati iz čitavog niza razloga. Prvo, deseci tisuća ljudi koji tijekom Adventa uživaju na klizalištu iza Umjetničkog paviljona dokaz su da u tih mjesec dana grad ispunjava svoju glavnu zamišljenu funkciju: zadovoljava potrebe svojih građana. Drugo, u kućicama na brojnim adventskim okupljalištima okreće se solidan novac, koji omogućuje njihovim vlasnicima i zaposlenicima da plaćaju račune i da troše na drugim mjestima. Ukratko, Advent stvara vlastitu efikasnu mikroekonomiju. U sadašnjoj ekonomskoj situaciji borba protiv kućica na zagrebačkim trgovima i ulicama najgora je vrsta malograđanštine.

Treće, Advent čini Zagreb živim, vibrantnim, veselim gradom. Bilo bi sjajno kad bi se u Zagrebu svih dvanaest mjeseci u godini stvarale tako intenzivne ulične gužve kao u vrijeme Adventa. Gastronomska adventska ponuda uglavnom je sasvim banalna, te se svodi na razne vrste kobasica, sendviča, na fritule, ponešto kolača, kuhano pivo i vino. Tek je nekoliko iznimaka, poput Vivatove staklene kolibe iznad klizališta, gdje se uz desetak vrsta vina lani po reklamnim cijenama točio šampanjac Taittinger. Ove će godine adventsku gastroponudu pojačati pretvaranje Tomićeve u Chef’s Street, gdje će na Fuliranju, najavljeno je, nastupati Andrej Barbieri, Marin Medak, Tvrtko Šakota, Dino Galvagno, Braco Sanjin, Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin, Petra Jelenić i drugi vrhunski naši kuhari. U Tomićevoj će prvi put nastupiti jedan kuharski klaster, Murter-Kornati koji predstavlja srednjodalmatinske restorane Fabro, Boba, Opat i Fešta. Iz Istre će se predstaviti Vodnjanka. Osim Chef s Street, evo što bismo još željeli vidjeti u ponudi adventskih kućica

1.Vrhunske burgere – sjajno posjećeni prvi zagrebački festival burgera prije dva mjeseca, pokazao je potencijal zagrebačke burgermanije na otvorenim prostorima

2.Sushi – bude li zima topla, nema razloga da uobičajne kobasice ne zamijenimo tunom, gofom i lososom.

3.Curry bude li, pak, zima oštra, što je bolje za ugrijavanje od ozbiljno ljutog currya?

4. Kamenice – prije sedam godina, kad su ulične božićne svečanosti tek ulazile u modu, jedan je veliki štand svakodnevno prodavao kamenice; doista bi ih bilo lijepo vidjeti i jesti na svakoj od većih adventskih lokacija.

5. Najbolju pizzu – bilo bi super kada bi se improvizirale tehnološke mogućnosti da O’Hara i Karijola izađu na ulice i impresioniraju sve moguće domaće i strane posjetitelje Adventa u Zagrebu.

6. Zimski sladoled – slastičarnica Orijent ove je godine pripremila veličanstvenu seriju jesenskih i zimskih sladoleda. Što bi bilo bolje nego uživati u sladoledu od dunje ili kestena,pod božićnim ukrasima na Zrinjevcu? Ne samo Orijentovima, nego i Medenkovim

7. Što više prosecca i drugih dobrih pjenušaca Okej, šampanjac je skup  i možda je jedan Vivatov šank sasvim dovoljan s obzirom na realnu kupovnu moć. Ali prosecco i brojni domaći pjenušci znantno su jeftiniji. Prosinac je, ipak, mjesec za pjenušce.

8.Bezbroj veselih i srčanih koktela Hrvatska je ovoga ljeta ponovo otkrila koktele, ali nema razloga da se oni ograniče samo na tople mjesece. Kokteli mogu hladiti, ali itekako mogu grijati. Grog je tradicionalno božićno piće, a pirotehnički kokteli sjajno se uklapaju u blagdanski ugođaj.

9. Vruća čokolada s crnim vinom – zašto bi naše zimske favorite dijelili na vruću čokoladu i na kuhano vino, kad ih možemo povezati u svetu zajednicu koju više nikad nećete poželjeti rastaviti?

Dakle, u klasičnu vruću čokoladu ili u rastopljenu crnu čokoladu pomiješanu s mlijekom, dodaje se bogato crno vino poput jačeg merlota ili plavca. Rezultati su senzacionalni. Nadamo se da će se zakupnici adventskih kućica sjetiti priprematii tu neodoljivo hedonističku zimsku divotu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.