Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je prva luksuzna čokolada od magarećeg mlijeka. Napravili su je Švicarci

quartier-anes-cover

Švicarski distributer magarećeg mlijeka Eurolactis i švicarski majstori čokoladari Fornerod udružili su se u lansiranju prve premium čokolade od magarećeg mlijeka. Nazvali su je Quartier des Ânes, Četvrt magaraca, po povijesnom nazivu četvrti u gradu Morges, u kojoj se nalaze sjedišta obiju kompanija. Četvrt je nosila to ime jer je još u 19. stoljeću tamo bila mljekara u koju su seljaci dovozili mlijeko na magarcima. U Fornerodu su potvrdili da je ovo prvi put da je u Švicarskoj proizvedena čokolada koja ne sadrži kravlje mlijeko.

Korištenje magarećeg mlijeka u proizvodnji čokolade stara je ideja, jer se to mlijeko zbog bogatog okusa i nutricionističke kvalitete čini idealno. Talijanski čokoladari Domori svoju verziju rade sa 45 posto Criolla, mnoge talijanske farme magaraca imaju i svoju čokoladu s magarećim mlijekom. Katarina i Neven Ciganović, vlasnici prve hrvatske profesionalne farme magaraca OPG Ciganović u Ivanićgradu, još su prije četiri godine pokrenuli malu eksperimentalnu proizvodnju čokolade s magarećim mlijekom, ali su nakon jedne sezone odustali. Tehnologija proizvodnje takve čokolade popriličan je izazov, puno manje isplativ od prodaje samog magarećeg mlijeka ili sira. 

Eurolactis i Fornerod čokoladu su razvijali nekoliko godina jer su, kako su objasnili, prvo morali riješit problem količine magarećeg mlijeka u proizvodnji. “Tonu kravljeg mlijeka možete dobiti za 24 sata, probajte to s magarećim. Magarice daju dvije litre mlijeka dnevno, krave 30 do 40 litara”, rekao je lokalnim novinarima vlasnik Eurolactisa Pierluigi Christophe Orunesu. Poseban problem bila je tehnologija proizvodnje magarećeg mlijeka u prahu. Iako to nisu planirali, na kraju su morali usvojiti manufakturnu proizvodnju, zbog osjetljvosti magarećeg mlijeka. Proteini u magarećem mlijeku vrlo su slični onima u majčinom mlijeku, ono sadrži puno Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina ali hranjivost nije lako očuvati u preradi. Orunes tvrdi da su uspjeli sačuvati 95 posto nutricionističkih kvaliteta mlijeka “Ovo je mliječna čokolada s okusom mliječne čokolade, ali s nutricionističkim karakteristikama crne čokolade,” rekao je vlasnik Eurolactisa, “Mogu je jesti osobe alergične na mlijeko. Ovo je jedan od rijetkih proizvoda koji je postao puno zdraviji a da nije izgubio na okusu”. Osim u čokoladarnici u Morgesu i nekoliko luksuznih čokoladarnica u Europi, Aziji i SAD-u Quartier des Ânes se može kupiti preko interneta. Tabla od 25 grama košta oko 9 eura.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.