Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKO ODBROJAVANJE IZBORA ZA RESTORAN GODINE 9. MJESTO – CARPACCIO

carpaccio1

U ovih sedam godina Carpaccio se pokazao kao vjerojatno najkompletniji restoranski proizvod u Zagrebu. U izboru za Restoran godine 2016. osvojio je 9. mjesto s 50 bodova, ispred splitske Paradigme koja je osvojila 10. mjesto.

 

Carpaccio, jedan do najuspješnijih zagrebačkih i hrvatskih restorana, otvoren je u prosincu 2010. godine. Od prvih su se dana ondje počeli stvarati redovi, za što je sasvim sigurno najzaslužniji Carpacciov vlasnik Vlado Lisak.

Vlado Lisak jedan je od presudno važnih protagonista hrvatske restoranske indsutrije. Školovan u Esplanadi, ovaj tvrdi profesionalac stekao je masovnu naklonost i poštovanje restoranske publike dok je početkom 2000-tih vodio Okrugljak. Bilo je to briljantno razdoblje stotinjak godina starog restorana na Mlinovima. Lisak je veliki poštovatelj talijanske hrane, ali i talijanskih ugostiteljskih stilova. Stoga je trebalo očekivati da će po odlasku iz Okrugljaka otvoriti baš talijanski restoran. U ono vrijeme, apsurdno, u Zagrebu nije bilo ni jednog talijanskog restorana.

Lisaka je u Carpaccio slijedila uglavnom ista publika, koja je u njegovo doba na Mlinovima redovito hodočastila u Okrugljak. No, Carpaccio je mobilizirao i vrlo mnogo novih, mlađih gostiju, zahvaljujući preciznim izvedbama talijanskih klasika, ambijentu, lokaciji, i onoj specifičnoj Lisakovoj sposobnosti da se za skoro svakog gosta brine kao da mu je to najvažniji gost.

 

https://www.instagram.com/p/BFhPVk0w7qp/?taken-by=kultplavekamenice

 

U ovih sedam godina Carpaccio se pokazao kao vjerojatno najkompletniji restoranski proizvod u Zagrebu. Noel u mnogočemu slijedi Lisakov pristup restoranu kao složenom integralnom proizvodu, a ne samo kao mjestu koje servira ovakvu ili onakvu hranu, u ovakvom ili onakvom ambijentu. A sama je hrana u Carpacciu iz godine u godinu postajala sve bolja. Ove je godine kuhanje vjerojatno najpreciznije u zadnjih sedam godina, što su glasači ankete Kulta Plave kamenice, vrhunski chefovi i restorateri, prepoznali i honorirali.

 

https://www.instagram.com/p/BHXc3A3DK1v/?taken-by=kultplavekamenice

 

Pojedini Carpacciovi dnevni specijaliteti poput telećih rebara, jelena u umaku od crnog vina ili otkoštene koljenice, spadaju među najfinija jela koja se mogu pojesti u Zagrebu. Vrganji su u sezoni uvijek vrhunski, a sam carpaccio, u pet do šest varijanti, kao i sekcija tjestenina, pouzdani i ugodni.

Vinska lista za koju je zadužen Boris Prosenica, kombinira hrvatska i talijanska vina. Čini se da Carpacciovi gosti imaju dobar ukus i katkad natprosječnu kupovnu moć, budući da je početkom tjedna Carpaccio ispraznio Vivatove zalihe Antinorijeva Tignanella, dakle prilično skupog vina koje je ove godine osvojilo osmo mjesto u Wine Spectatorovu izboru za vino godine. Carpaccio je uspješan održavatelj visokih standarda konvencionalne talijanske kuhinje s tek ponešto regionalnih prizvuka

Kao takav, Carpaccio nema puno manevarskog prostora za promjene. Pred Lisakom se, dakle, javlja strateški problem – kako dugoročno održati aktualnu izuzetno visoku razinu zanimanja za restoran, koji se u sadašnjem formatu vrlo teško može mijenjati? Ne sumnjamo da gospodin Lisak intenzivno radi na rješavanju tog problema. Sigurni smo da će uspjeti.

 

Pogledajte tko je sve glasovao u izboru Restorana godine

Finalisti izbora za Restoran godine 2016. 

Pravila glasanja možete pogledati OVDJE.

 

 

CARPACCIO
Teslina 14, Zagreb

Vlasnik Vlado Lisak
Voditelj i wine buyer Boris Prosenica

 

 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.