Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POČINJE VELIKO ODBROJAVANJE U IZBORU ZA RESTORAN GODINE 10. MJESTO – PARADIGMA

paradigma-restoran-godine

Paradigma spada među vrlo rijetke hrvatske restorane koji se bave pravim fine diningom, u čemu iznimno veliku ulogu ima chef Ante Udovičić

Danas počinjemo predstavljati rezultate izbora za Restoran godine Kulta Plave Kamenice. U izboru Restorana godine sudjelovalo je više od 40 chefova, vlasnika restorana i drugih profesionalaca iz restoranske industrije. Njihova smo imena objavili u utorak. Svatko od glasača na izboru mogao je glasovati za pet restorana. Kult plave Kamenice svaki će drugi dan objavljivati rezultate Izbora, počevši od desetoplasiranog restorana. Deseto mjesto s 38 bodova osvojila je splitska Paradigma na čelu sa chefom Antom Udovičićem, sommelierom Rokom Bekavcem i vlasnicima Zoranom Pejovićem i Markom Sučićem, koji su Paradigmu otvorili 2014. godine. Paradigma, članica udruge Jeunes Restaurateurs d’Europe, izrazito je modernistički restoran koji se služi postupcima naslijeđenima iz vremena slavnih dana molekularne kuhinje. S druge strane, okusi Paradigme duboko su utemeljeni u hrvatskim, regionalnim španjolskim, južnotalijanskim, grčkim i provansalskim kulinarskim tradicijama.

paradigma-3

Chef Ante Udovičić

Spoj tehničkog modernizma, atraktivnih prezentacija i terroirskog nadahnuća, stvorio je od Paradigme jedan od spektakularnijih hrvatskih restorana, koji je lani kao pop up, božićne blagdane proveo u Zagrebu, u Vlaškoj ulici, Zanimljivo je da su u Zagrebu uz mediteranski, servirali i višesljedni lokalni meni, pa se tako moglo birati između ultramoderne verzije ajngemahteca s jedne, i želirane kamenice s druge strane. Među najcjenjenija Udovičićeva jela spadaju salveta od sipe, file kovača s lakirkom i carnaroli baba ganoush, fenomenalni rižoto s kremom od dimljenih patlidžana za koji je Paradigma potražila inspiraciju na Bliskom istoku.

paradigma-1

Vinska je karta prilično eklektična. Uz domaće klasične i moderne favorite, ona sadrži niz manje poznatih ali vrhunskih i originalnih francuskih vina iz Languedoc Rousillona, koja kao da su došla iz presudno važne knjige Andrewa Jefforda New France, i koja se odlično slažu s Udovičićevim kuhanjem.

paradigma-2

Posljednjih se mjeseci govorilo kako se chef Udovičić, koji je prije Paradigme radio u Carpacciu i u Les Ponts, sprema napustiti ovaj zaista uzbudljivi splitski restoran. Sam Udovičić to nam je nedavno demantirao.Kazao je da bi zimu možda mogao provesti na stažiranju u jednom vrhunskom svjetskom restoranu, ali da se početkom sezone sigurno vraća u Paradigmu. Što je dobro, jer Paradigma spada među vrlo rijetke hrvatske restorane koji se bave pravim fine diningom, pri čemu je Udovičićeva uloga iznimno velika.

Pravila glasanja možete pogledati OVDJE.
Restorani koji su ušli u uži izbor za Restoran godine 2016. 

 

PARADIGMA


Chef Ante Udovičić
Sommelier Roko Bekavac

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.