Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

‘Bilo je ovo jedno od najboljih prvenstava sommeliera, svi smo iskreno uživali’

filip-savic
Vrsni sommelier Maistrinog hotela Monte Mulini iz Rovinja Filip Savić, znalački je ponovio prošlogodišnji uspjeh i obranio titulu najboljeg sommeliera Hrvatske. Iskustvo velikih pozornica, uložen veliki trud i neprekidan rad su prevagnuli. Predstavljao nas je na Svjetskom prvenstvu 2016. održanom u Argentini, a predstavljat će nas i na Evropskom prvenstvu  u svibnju 2017. koje će se održati u Beču. Zapravo, pao je hattrick u maniri najvećih šampiona,  samo ne 3 godine zaredom.  Konkurencija je bila doista žestoka, a finale istarsko. Zlatnom Filipu na postolju su se pridružili i Tomislav Sokač iz hotela Melia Coral – Istraturist, te Saša Krajinović iz hotela Isabella – Valamar. Ovo prvenstvo bilo je po mnogočemu posebno. Na njemu je sudjelovalo nevjerojatnih 36 kandidata iz cijele Hrvatske, bilo je 20. jubilarno po redu i održano u istom hotelu Ambasador u Opatiji, kao i po prvi puta, te doista davne 1995. godine. Tada sam sjedila u publici, prvenstvo se održalo u kavani-baru pored bazena u pomalo cabaret-atmosferi, a publika je bila gotovo jednako uzbuđena  i entuzijastična kao kandidati. Naš prvi šampion bio je Nenad Škrabec i čini mi se da više nije profesionalno aktivan. Svečana večera održala se kod nas u Amfori, na kojoj se do dugo u noć stručno degustiralo i komentiralo. Sjećam se stola krcatog elegantnih visokih vinskih čaša, što je za ono vrijeme bio nezamisliv i ekskluzivan prizor.
prvenstvo-sommeliera
Ovogodišnje prvenstvo doista je profesionalno izvedeno u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, pod pokroviteljstvom Hrvatske turističke zajednice, uz veliku podršku TZ Kvarner i TZ Opatija po uzoru na evropska i svjetska prvenstva. Dvadesetak sudaca neumorno je i po cijele dane ispravljalo pismene testove, pismene slijepe degustacije, ispravke vinske karte, ali i ocjenjivalo praktične discipline poput dekantiranja magnuma i serviranja boce šampanjca… Finale su uz nas domaćine sudili i naši veliki prijatelji: iz Slovenije – Davorin Škarabot, dopredsjednik Slovenske udruge sommeliera, te prvak Austrije, ambasador šampanjaca i svjetski prvak u sakeu: Suvad Zlatić.
Smišljali smo i sitne zavrzlame za naše kandidate. Morali su otvoriti bocu šampanjca, ali i predložiti nekoliko koktela na bazi šampanjca, gosti su im se obraćali na njemačkom i tražili objašnjenja o Opatiji bajnoj, na slijepom kušanju pred publikom svi likeri i žestice bili su prozirni i bezbojni, a na kraju su brzo, točno i stručno morali istočiti jeroboam Lagunine Malvazije u “more” čaša. Svečana večera u organizaciji JRE Hrvatska također je bila famozna. Kuhali su chefovi restorana Pergola, Draga di Lovrana, Foša, Boškinac i San Rocco. Impresivnu degustaciju rieslinga “New World vs Old World” održao je naš Suwi. Svi smo istinski uživali, a nakon svakog velikog događanja obavezno pitam našeg predsjednika, Franka Lukeža, ako je kuntenat. Kaže da je prezadovoljan! Ponovilo se i 2017!
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.