Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Argentini upravo počinje svjetsko prvenstvo sommeliera, Hrvatsku predstavlja Filip Savić iz Monte Mulinija

sommelier-glavna

U Mendozi u Argentini počelo je svjetsko prvenstvo sommeliera Best Sommelier of the World 2016. Najteče se 58 sommeliera koji predstavljaju svoje zemlje, među njima je i prvak Hrvatske, sommelier rovinjskog Monte Mulinija (Maistra), državni prvak 2015. Filip Savić.

Konkurencija na Best Sommelier of the World je brutalna a propozicije natjecanja rigorozne. Kandidati iz iskustava dosadašnjih natjecanja znaju da ih očekuje vrlo specifičan pismeni test znanja, tasting oko 1000 vina i natjecanje u posluživanju gostiju na pozornici pred publikom i žirijem, ali ne znaju kojim redoslijedom niti kakve zadatke mogu očekivati u četiri dana natjecanja.

filip-savic

Kako nam je neposredno prije puta u Mendozu objasnio predsjednik Hrvatskog Sommelier Kluba Franko Lukež, zadaci mogu biti sve  od pismenih pitanja o preciznim karakteristikama grožđa na manjim položajima svjetskih apelacija, preko klasičnih tastinga vina do analize vinskih lista i posluživanja gostiju koji uz večeru umjesto vina žele piva ili specifične preporuke sherryja i žestokih pića. “Riječ je o najozbiljnijoj najtecateljskoj konkurenciji sommeliera koja postoji i izuzetno je važno da Hrvatska što redovitije sudjeluje sa svojim predstavnicima”, rekao je Lukež, “Jer ovo natjecanje daje vrlo preciznu sliku o pozicijama na svjetskoj vinskoj sceni”.

Neki od natjecatelja u Mendozi su najbolji sommelieri na svijetu, neki se za Best Sommelier of the World pripremaju i po nekoliko godina. Najbolji  plasman za Hrvatsku svih vremena još uvijek drži sommelierka Daniela Kramarić, vlasnica restorana Plavi Podrum u Voloskom, koja se na svjetskom prvenstvu u Ateni 2004. plasirala u polufinale.

Best Sommelier of the World prvi je put održan 1969. i program se otada mijenjao ovisno o zemlji u kojoj se natjecanje održava. Ovo je prvi put da je domaćin Argentina, koja je od toga napravila ultimativni vinski događaj. Natjecanje sponzoriraju 84 argentinske vinarije. Tamošnje Udruženje sommeliera pripremalo ga je gotovo tri godine. “Počeli smo planrati prije 1000 dana”, rekla je lokalnim medijima glavna koordinatorica Maria Laura Ortiz, “Ovo je velika čast za nas.” Iako im je vinska industrija slavna u svijetu, sommelieri su u Argentini relativno nova profesija, prva škola osnovana je 1999. Argentinci su natjecanje kombinirali sa Svjetskim danom malbeca 17. travnja i iskoristit će ga da natjecateljima, stručnjacima u delegacijama i novinarima prezentiraju najjaču produkciju svoje vinske industrije. Pobjednik će biti proglašen u utorak.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.