Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Elegantni domjenak Michelinova chefa i Esplanadine chefice, uz krivo pakirani šampanjac

levy-esplanade4

Danas je u Esplanadinom Zinfandel’su održan atraktivan kuharski show, u kojem su glavne uloge imali Lionel Levy i Ana Grgić. Ana Grgić upravo puni prvu petoljetku na mjestu glavnog chefa Esplanade. Lionel Levy glavni je kuhar briljantnog marseilleskog hotela Le Dieu Intercontinental , i kojemu smo proveli nekoliko dana krajem kolovoza 2013. godine.

Le Dieu Intercontinental starinska je palača, koja je služila kao ubožnica i bolnica, s fascinantnim pogledom na cijeli Marseille. Na njegovoj smo velikoj terasi, s odličnim izborim provansalskih i korzikanskih vina na čase, provodili svaku večer prije i poslije izlaska u grad. Levy, koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom, postao je međunarodno poznat po dekonstruiranom bouillabaisseu, klasičnom marsejskom ribljem jelu: Levyeva se verzija sastoji od pjene od jaja, pa od kreme od krumpira i od pjene od škampa ili jastoga. Servira se u čašama i baš je jako ukusna.

dsc04232

Uživali smo i u brancinu obrađenom poput lososa u gravlaxu, posluženim s hrskavim koromačem , citrusnom kremom i rešetkom od šafrana. Na ulazu u Zinfandel ponudili su nas malim bočicama Moet et Chandona, s blještećim plastičnim trakturom, kako bi se šampanjac mogao piti bez čaše.

 dsc04235 dsc04233 dsc04226 dsc04250 dsc04254dsc04256 

Moet se tako pridružio velikim tvrtkama poput Pommerya i Mumma koji već godinama promoviraju slična pakovanja kako bi mobilizirali mlađu publiku. U Esplanadi je bila hrvatska premijera ovog novog načina posluživanja. Sa stanovišta kvalitete, riječ je o priličnoj besmislici.

moet

Prvo, šampanjac u malim bočicama apriori je inferioran, zbog pogrešnog odnosa tekućine i zraka. Drugo, šampanjac koji se ne toči u čaše nema gdje perlati. O aromama da i ne govorimo. I treće, pijete li šampanjac izravno iz bočice, morate bocicu držati u ruci, što znači da ćete je brzo ugrijati. A što će nam, pobogu, topao šampanjac koji ne pjeni?

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.