Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bistro 75 pokazuje da se jednostavan, pošten i fokusiran pristup isplati

bistro-751bistro-751

Ovoga proljeća kad se otvorio u Preradovićevoj ulici, Bistro 75 proglasili smo dobrodošlim osvježenjem u masi novovalnih zagrebačkih zalogajnica. U međuvremenu smo tamo bili nekoliko puta na ručku, prateći kako polako rastu, a u petak smo otišli vidjeti u kojoj su fazi na kraju 2016. Bistro 75 otvorio se kao lokal s krajnje jednostavnim ali promišljenim konceptom koji se temeljio na ideji da vas ničim ne optereti ali da ispuni svoju funkciju. Meni se sastoji od falafela, sendviča, tacosa i jednostavnih dnevnih jela od sezonskih sastojaka dostupnih na tržnici. Cijene su niske, okusi čisti, porcije velike. Nešto što trebate za kratki ručak nakon kojeg morate nastaviti obavljati stvari po gradu ili neopterećujuće jelo koje vam neće skretati pažnju s razgovora.

dsc04265

Bistro 75 zadržao je tu lakoću i niske cijene, falafele, sendviče i dnevne juhe, a postali su malo ambiciozniji s jelima na soul food meniju, pa sada tamo možete dobiti confit od patke, sporo pečene obraze s pireom od boba i oradu. U petak nas je dočekala ista simpatična konobarica kao u travnju, za barom smo prepoznali barmene koje smo sreli na festivalu gina u Most Unusual Gardenu ovoga ljeta, i dalje puštaju dobru muziku. U međuvremenu su napravili veliku terasu i u restoranu je bilo puno življe nego u proljeće. Naručili smo confit od patke s glaziranom bučom iz rubrike soul food i jedan klasik Bistroa 75, sendvič od goveđeg repa s prženim krumpirom i kečapom.

dsc04269

Confit od patke jedno je od tih ozbiljnijih jela na meniju koja još uvijek nadilazi znanje o tehnikama kuhanja u Bistrou 75. Pačji batak je imao hrskavu kožicu i lijepu boju, ali imao je jako malo mesa, prejak miris pačje masnoće i  meso je bilo daleko presušeno. S druge strane, glazirana buča je bila odlična, slatka, intenzivnog okusa i lijepe teksture. Puno svježe blage rikule koju stavljaju u ovaj tanjur, zajedno s bučom ublažili su razočaranje patkom. Zapravo, ta nježna lagano začinjena rikula i buča, njihova svježina, lakoća i čisti okusi, su baš ono što daje šarm Bistrou 75. Kao i natpis Will Draw For Food na papirnatim podmetačima. Ako ste inspirirani, u Bistrou će vam dati bojice da iscrtate podmetače, a svaki tjedan autor najboljeg izabranog rada dobiva besplatan ručak. 

dsc04266

Sendvič od goveđeg repa gotovo da nije imao mane. Ukusno meso, sočno i želatinozno, s dobrim gustim kruhom koji može izdržati umak i mesni sok,  umakom, hrskavim domaćim krumpirićima, kečapom koji poslužuju u teglici sa strane i malo tabasca koji je Bistro 75 kobrendirao s firmom Volim ljuto, bili su baš ono što očekujete od ovakvog jela na meniju. Od falafela smo se jedva suzdržali.  Vinska lista i dalje je mala i problematična. Uspjeli smo izabrati Birinovu Maraštinu ali je bila previše oksidirana pa smo morali preći na njegov Babić, koji je bio odličan. Za stolom do nas sjedila su dva zanimljiva mladića, prema čijoj smo komunikaciji zaključili da su stalna publika koju je Bistro 75 izgradio u zadnjih pola godine.Sendvič od goveđeg repa, confit od patke, tri čaše Birinovih vina, Prvo viško Saison i dvije kave platili smo 246 kuna. 

Prednost Bistroa 75 na zagrebačkoj sceni su njihov entuzijazam i fokusiranost. Kod njih  ništa nije precjenjeno ni podcijenjeno, sva jela koštaju između 30 i 60 kuna, trude se ne komplicirati u kuhanju,  čuvaju svježinu i prirodne okuse sastojaka. Pošteno, jasno i jednostavno. Prema načinu na koji se razvijaju, to je očito nešto što zagrebačka publika treba. 

 

BISTRO 75
Preradovićeva 75, Zagreb

HRANA +3/5  AMBIJENT +3/5  POSLUGA -4/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.