Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BISTRO 75 Osvježenje među novovalnim zagrebačkim zalogajnicama

bistro75-juha-od-graska1

Bistro 75 je u svom žanru dobro usmjereno, pročišćeno i normalno mjesto koje bi moglo biti osvježenje u gradskoj ponudi ako ostanu fokusirani

U prohladni i vjetroviti ponedjeljak hodali smo gradom dosta bezuspješno tražeći mjesto na kojemu još nismo, ili dugo nismo bili, jer smo trebali brzi i jednostavan ručak. Korejski restoran ispod Dolca bez objašnjenja je bio zatvoren, Luna Rossa u Preradovićevoj također, pa smo produžili do Pauze, koja je u međuvremenu postala Bistro 75. U Pauzi nismo bili dugo i sjećamo je se kao korektnog mjesta. Prostor u kojemu je sada Bistro 75 nije se bitno mijenjao ali je s novim bojama i novim vizualnim identitetom postao svjetliji, pročišćeniji i ugodniji. 

Kad smo došli, bistro je bio prazan, ali nije smetalo jer je atmosfera bila dobra, konobarica je bila simpatična i ljubazna, puštali su obradu Good Lifea u izvedbi Brassrootsa, kasnije dosta funka, i u međuvremeno je došlo šestero gostiju.

bistro75-ulaz

Bistro 75 je najjednostavniji koncept koji se može nazvati restoranom; tri juhe, tri salate (riblja, mesna i sezonska) nekoliko sendviča i tri falafela, pet do šest craft piva od Zmajske pivovare, Varionice, Aircrafta među ostalim, četiri do pet vina uključujući Galića i Trapana, tri deserta. To je sve.

Nakon nekoliko trauma u novovalnim zagrebačkim hipsterskim zalogajnicama, nismo bili sigurni što očekivati iako je meni pokazivao znakove inteligencije. Imaju brudet od povrća, sendviče od junećih rebrica i od janjetine s pireom od boba i graška, na Facebooku reklamiraju zanimljiva dnevna jela poput Pojorskog bronzinića ili juhe od liganja i slanutka.

bistro75-sendvic

S nešto opreza, naručili smo juhu od graška, sendvič od goveđeg repa s karameliziranim lukom i zeleni falafel s graškom i mentom. Juha je bila vrlo dobra, napravljena od svježeg graška, slatka i puna zelenih mirisa koje su pojačali s malo maslinova ulja i dosta svježih klica. Poslužuju je u ogromnom dubokom tanjuru koji popravlja atmosferu za stolom.

Sendvič od goveđeg repa došao je s hrskavim pečenim krumpirom i dimljenim kečapom sa strane. Goveđi rep je bio školski napravljen, mekan, želatinozan, imao je onaj duboki okus koji je dizala slatkoća luka. Pecivo je dobro odabrano, gusto i čvrsto da se ne bi razmočilo, ali nije ni imalo od čega, jer se sendvič bio presuh. Straight sendvič s čistim mesom često je sve što trebate kad ste gladni u gradu i ovome nedostaje samo neki mali treći element osim luka i mrkve, primjerice malo umaka, da bude hit.

bistro75-falafel

Falafel je bio lagan kao pero, pun svježih zelenih okusa graška, mente i pikantne rikule, koje su presjecali kiselina rajčice i prženi grašak, baš koliko treba. Bio je kompaktan, bogat i poslužen sa superlaganim tzatzikijem bez češnjaka i spuno kopra. Količine ovih jela, koja poslužuju na pločicama lave, izgledaju odmjereno ali sve skupa bilo je dovoljno da se prejedemo i preskočimo deserte.

pauza

U Bistrou 75 ništa se ne čini podcijenjeno ni precijenjeno, juha je bila 20-tak kuna, sendviči su oko 30 kuna, najskuplja stvar na meniju je spomenuti sendvič od janjetine za 40 kuna. S tri piva, čašom vina i kavom, sve skupa smo platili 200 kuna. Bilo bi dobro da bar malo osmisle vinsku listu, čak i ako je ne misle proširivati, jer praktički nismo imali što naručiti na čaše. Ali po svemu ostalom, Bistro 75 je u svom žanru dobro usmjereno, pročišćeno i normalno mjesto koje bi moglo biti osvježenje u gradskoj ponudi ako ostanu fokusirani, kao što su bili u ponedjeljak. Trojka koju dajemo je čvrsta, s mogućnošću povećanja. 

BISTRO 75
Preradovićeva 34, Zagreb

OCJENA 3/5
sve kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Bistro 75, možete pročitati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.